Reforma ministrului de la Sanatate Cseke Attila contureaza un posibil faliment al sistemului sanitar romanesc. Descentralizarea, reprofilarea si clasifi­ca­rea la intamplare a spitalelor se dovedesc a fi masuri ineficiente, in contextul in care ministrul Sanatatii considera ca din bugetul pe care-l administreaza „lipsesc patru miliarde de lei”. Fara a face referiri la masurile anticriza pretinse de guvernul Boc, Cseke Attila pare sa fi gasit principalul si, de altfel, singurul vinovat: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Acuze intr-o singura directie


„In prezent, din bugetul pe Sanatate lipseste suma de 4 miliarde de lei. Ca sa nu fie probleme pana la sfarsitul anului, vom cere la rectificare aceasta suma. Cea mai mare parte a problemelor financiare se regasesc in bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, unde vor merge trei patrimi din suma totala”, a declarat ministrul Cseke Attila. Fara a justifica insa deficitul din sistem si omitand faptul ca banii din CAS platita de populatia Romaniei se strang la Ministerul de Finante, aproxi­mativ 15 miliarde de lei anual, ministrul a trimis sageti otravite spre aceeasi CNAS. „Probabil nu ar trebui sa ma refer la bugetul CNAS, pentru ca aceasta institutie este autonoma si nu are nicio subordonare si coordonare fata de Ministerul Sanatatii. Dar, in Romania ultimilor 20 de ani, perceptia a fost aceea ca responsabilitatea pentru lipsa insulinei sau a altor medicamente este a ministrului Sanatatii, chiar daca este responsabila CNAS”, a explicat Cseke Attila. Mai mult, acesta a adaugat ca, in mod normal, daca aceasta institutie este autonoma, ar trebui sa-si rezolve singura problemele financiare, fara ajutorul MS sau al guvernului, punctand prin faptul ca „nu as vrea sa ma intorc la discutia despre conducerea bicefala in sistem si despre avantajele unor decizii unitare luate de o singura echipa”. Contactat telefo­nic de „Fin.ro”, Lucian Duta,  presedintele CNAS, a refuzat sa faca declaratii spunand doar ca „deocam­data nu vreau sa fac nicio precizare”.


Pacientii, nevoiti sa plateasca de doua ori


Pe de alta parte, Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat pentru „Fin.ro” ca „pentru a nu pune in pericol viata pacien­tilor, Sanatatea are nevoie de o suplimentare a buge­tului de minimum 700 mil. euro, dar sistemul nu se poate prabusi, el fiind sustinut de pacientii care isi vor plati din propriul buzunar, separat de CAS obligatorie, atat medicatia, cat si spitalizarea”. In plus, Astarastoae sustine ca, „mai ales in aceasta perioada de criza continua, Executivul ar fi trebuit sa-si definitiveze anumite prioritati, care intr-o tara normala sunt fara echivoc, sanatatea si educatia, dar se pare ca in Romania se prefera alte investitii precum sali de sport si parcuri in mediul rural”. De aceeasi parare este si ministrul Sanatatii, care a declarat ca, „pana cand decidentii din Ministerul Finantelor nu vor intelege ca investitiile cele mai mari trebuie realizate in invata­mant si in sanatate, voi fi doar in pozitia unui pompier care incearca sa stinga incendii cu apa din galeata, in loc sa foloseasca furtunul”. Totodata, presedintele CMR a avertizat ca „marile probleme vor aparea in randul bolnavilor aflati in impo­sibilitatea de a-si plati spitalizarea si medicatia si, practic, acestia vor fi condamnati la moarte de actualul guvern”. Potrivit analizei MS, in prezent bugetul Sanatatii mai are nevoie de aproximativ 960 de milioane de lei, un sfert din banii care vor fi ceruti.

Din aceasta suma, 100 de milioane de lei sunt pentru investitii, si anume achizitionarea a 200 de ambulante si poate chiar un elicopter, iar restul banilor vor fi pentru asi­gu­rarea medicamentelor gratuite si compensate in ca­drul programelor nationale de sanatate, printre care cele de oncologie, diabet zaharat si boli cardiovas­culare, a precizat ministrul. In acest moment dato­riile pe care le inregistreaza MS fata de producatorii de medi­camente depasesc 1,1 mld. euro.

Peste 9.000 de medici a pierdut Romania


Pe langa subfinantarea sistemului sanitar, Romania se confrunta si cu un deficit in crestere in ceea ce priveste personalul medical. Din 2007 si pana in prezent, peste 9.000 de medici romani au ales sa lucreze in strainatate, in timp ce de pe bancile Facultatii de Medicina au iesit 7.000 de absolventi, aflati astazi in rezidentiat. Din cei 56.000 de medici care activeaza astazi in spitalele romanesti, 15.000 sunt medici rezidenti. Totodata, daca media UE este de 3,7 medici/1.000 de locuitori, in Romania aceasta este de doar 1,8 medici/1.000 de locuitori.