Preşedintele Partidului Democrat Liberal, Vasile Blaga, a cerut Guvernului să retragă de urgenţă dispoziţiile memorandumului în baza cărora ar urma să fie actualizate listele electorale permanente şi a acuzat faptul că Uniunea Social Liberală (USL) are ca singură ţintă, după ce 'a pierdut referendumul', să îl menţină pe Crin Antonescu la Palatul Cotroceni.'După ce Guvernul Ponta a pierdut referendumul, Victor Ponta şi ceilalţi lideri USL au decis că trebuie să modifice numărul românilor şi că trebuie să-l facă mai mic ca să-l păstreze pe Crin Antonescu la Palatul Cotroceni. Acum, ce ordonă Crin Antonescu seara la Antena 3 execută a doua zi Victor Ponta. USL trebuie să aleagă între stabilitatea României şi confortul domnului Crin Antonescu. USL trebuie să aleagă, de fapt, între România şi Crin Antonescu. Guvernul Ponta trebuie să retragă de urgenţă aceste dispoziţii (cuprinse în memorandumul privind actualizarea listelor electorale permanente - n.r.) prin care se urmăreşte vicierea rezultatului referendumului din 29 iulie', a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele PDL, potrivit căruia 'un referendum se pierde sau se câştigă la urne şi nu prin dispoziţii de la Guvern'.

Pe de alta parte, el a anuntat ca va cere primarilor democrat-liberali să respecte legea în privinţa listelor electorale permanente şi să ţină cont de cererile Curţii Constituţionale în acest sens, şi nu de memorandumul Guvernului, document pe care l-a catalogat drept unul fără temei legal şi care nu poate produce efecte juridice.

'Memorandumul secret al Guvernului Ponta încearcă să schimbe realitatea electorală a României şi demonstrează că USL acţionează în continuare în dispreţ faţă de lege, Constituţie şi orice normă democratică. Practic, USL a demarat acţiunea 'epurarea electorală' şi a trecut la 'raşchetarea' listelor electorale. Pentru USL alegătorii români sunt o masă de manevră care poate fi mărită sau micşorată în funcţie de interesele de moment ale trioului Ponta-Antonescu-Voiculescu. Vă anunţ că primarii PDL nu vor fi părtaşi la încălcarea legii şi a unei decizii a Curţii Constituţionale. Primarii PDL vor transmite exact listele solicitate de CCR, adică acele liste actualizate până la data de 11 iulie, potrivit legii', a afirmat Blaga.

Întrebat dacă din punctul său de vedere vreuna dintre categoriile de cetăţeni ar trebui scoasă din listele electorale, el a menţionat-o pe cea a decedaţilor, dar, a adăugat, şi în acest caz actualizarea este una permanentă şi se face într-un termen de 10 zile de la constatarea decesului. Cât despre categoria din memorandum care include un număr mare de cetăţeni ca figurând la aceeaşi adresă, Blaga a spus că 'aici, în general, este vorba sau de populaţie de etnie romă sau de cei care şi-au dobândit cetăţenia românească, foarte mulţi cetăţeni români cu dublă cetăţenie români şi moldoveni stând la altfel de adrese'.

'Având în vedere situaţia prezentată conform art. 39 din OUG 97 pe 2005 privind evidenţa domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, trebuie luate în calcul acele persoane care deşi figurează la un domiciliu, nu mai locuiesc efectiv acolo, însă nu au parcurs procedura de înregistrare la noul domiciliu', a mai explicat preşedintele PDL.

Blaga a precizat că în cursul zilei de vineri va avea o audioconferinţă cu primarii PDL, în care le va cere acestora să respecte legea în sensul cererilor CCR privind listele electorale permanente.