Sorin Blejnar a fost revocat de la conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in urma unei discutii avute, in cursul acestei zile, cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, decizia de eliberare din functie fiind semnata de seful Guvernului, informeaza Guvernul.


Blejnar a primit sarcina de a coordona activitatea departamentului de control al marilor averi. Conducerea ANAF va fi preluata de catre Serban Pop.

Surse oficiale au precizat ca premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a comunicat telefonic lui Sorin Blejnar ca va fi revocat de la sefia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), acesta nefiind chemat la sediul Guvernului pentru o discutie cu premierul.

"A fost o analiza la nivelul aparatului de lucru al primului-ministru, in intervalul celor 60 de zile. In urma analizei, s-a constatat ca nu a fost o colectare eficienta", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

In luna februarie, seful Guvernului a cerut ministrilor si sefilor de autoritati implicati in combaterea evaziunii fiscale ca, in termen de doua luni, sa verse la buget venituri reprezentand cel putin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a doua miliarde de euro, in special din actiuni impotriva contrabandei cu alcool si produse vegetale.

La acea data, Ungureanua a subliniat ca impunerea unui plafon ridicat de venituri obtinute intr-un termen foarte scurt din combaterea evaziunii nu presupune o "capcana" pentru demiterea sefului ANAF, ci o metoda prin care va fi stabilita eficienta fiecarei persoane implicate.

In varsta de 37 ani si de profesie avocat, Serban Pop a lucrat in Ministerul Finantelor inca din anul 2000, cand, pentru un an, s-a ocupat de consilierea pe probleme juridice la cabinetul unui secretar de stat, pentru ca ulterior, in intervalul 2001-2004, sa fie seful de cabinet al ministrului Mihai Tanasescu, in Guvernul condus de Adrian Nastase.

Dupa plecarea lui Tanasescu din postul de ministru al Finantelor, odata cu predarea de catre PSD a guvernarii, Serban Pop a lucrat ca avocat in cabinet individual. Din februarie 2008, el a revenit insa in aparatul de lucru al Ministerului Finantelor, fiind numit de premierul Calin Popescu Tariceanu in postul de vicepresedinte al ANAF, responsabil de coordonarea activitatilor de control financiar si fiscal.

In aceasta calitate, Pop a fost membru in Consiliul de Administratie al CEC Bank si reprezentant al statului in Adunarea Generala a Actionarilor la Imprimeria Nationala si Loteria Romana.

In ianuarie 2009, el a fost insa demis din postul de vicepresedinte ANAF de catre noul premier Emil Boc si nu a mai lucrat in administratie.
Din februarie 2011 si pana in prezent, Serban Pop a lucrat ca partener la casa de avocatura Pop, Savin si Asociatii.