BMW ar putea produce Mini in Olanda. Constructorul german va lua locul fabricantului nipon Mitsubishi in compania olandeza Nedcar. Discutiile sunt in curs de derulare.


Firma nipona vrea sa scape de aceasta unitate din Born, care apartine in totalitate incepand din 2001, numara 1.500 de angajati si o are o capacitate maxima de productie de 210.000 de masini. Dupa ce, initial, a fabricat autoturisme cu suedezul Volvo, apoi cu grupul german Daimler (Smart), nu mai asambleaza in prezent decat un model mai vechi Cold, cel nou venind din India.

Prin urmare, productia este destul de slaba. Recent, presedintele Mitsubishi a afirmat ca este gata sa vanda uzina pe un euro, daca viitorul proprietar se angajeaza sa pastreze personalul. Citand surse proprii, cotidianul francez La Tribune sustine ca partea nipona a angajat discutii cu un grup olandez de inginerie, VDL. Iar acesta din urma va asambla la Born exclusiv Mini.

Va fi pentru prima data cand Mini va fi realizat in afara Marii Britanii de cand apartine BMW, incepand din anul 2000. Pentru ca, de-a lungul istoriei, vechile Mini au fost asamblate in Italia sau in Chile.

Incepand din 2000, BMW a investit in total 1,75 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde de euro) in Marea Britanie. In primul trimestru, constructorul german a fabricat 151.875 de masini Mini la intreprinderea sa de dincolo de Canalul Manecii, in crestere cu 7%.