Consiliul de Administratie al BNR a decis joi sa reduca cu 0,25 puncte procentuala nivelul ratei dobanzii de politica monetara, de la 5,5% la 5,25% pe an, nou minim istoric, in linie cu asteptarile analistilor,

In sedinta de astazi, banca centrala a mai hotarat mentinerea cotelor pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci, orecum si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

Conducerea Bancii Nationale reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Majoritatea analistilor au estimat ca BNR va reduce astazi dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, ca urmare a scaderii inflatiei si a persistentei deficitului de cerere agregata.

De la inceputul acestui an, banca centrala a redus dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, in sedintele Consiliului de Administratie din ianuarie si februarie.