Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis astazi reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 p.p., la un nou minim istoric, de 5,5%, incepand cu data de 3 februarie 2012.

Potrivit comunicatului transmis la incheierea sedintei de politica monetara, conducerea BNR a mai hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

In documentul citat, Banca Nationala anunta ca va aplica totodata o gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

CA al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 7 februarie 2012, in cadrul careia va fi anuntat si calendarul pe urmatoarele 12 luni al sedintelor dedicate politicii monetare.

Comentarii oficiale ce indicau reducerea ratei cheie au atras atentia inca dupa ultima decizie de politica monetara, din 5 ianuarie. Astfel, viceguvernatorul BNR Cristian Popa afirma ca exista potential pentru ajustarea politicii monetare in functie de confirmarea prognozelor privind inflatia si de conditiile de pe piata.

In ceea ce priveste impactul pe piata valutara a deciziei de astazi, analistii ING considera ca acesta va fi neutru.

Impactul unei reduceri cu 25pb ar putea fi neutru pentru pietele leului, deoarece curba swap-urilor valutare se tranzactioneaza confortabil sub nivelul ratei cheie de 5,75% sau a unei rate cheie de 5,25% asteptate la sfarsitul anului. Ratele la o luna inregistreaza scaderi pana la 2,6% si cele la un an,de pana la 3,9%. Mai mult, un sondaj recent Reuters a aratat ca majoritatea analistilor se asteapta la un astfel de rezultat”, au explicat analistii intr-un raport publicat astazi.