Consiliul de Administratie al bancii centrale a decis astazi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, nivelul minim inregistrat de la adoptarea modelului actual de politica monetara, tintirea inflatiei

Totodata, banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 20% pentru cele in valuta ale bancilor.

Potrivit unui comunicat emis la finalul sedintei de politica monetara, BNR a mai mentionat ca va practica gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, precizand ca deciziile vor intra in vigoare incepand cu data de 6 ianuarie 2012.

De asemenea, Consiliul de Administratie al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Ultima modificare a dobanzii cheie a avut loc la inceputul lunii noiembrie 2011, cand a fost redusa la 6%, dupa ce se mentinuse neschimbata din mai 2010, la 6,25%.


ING Bank: Exista perspective de reducere in continuare a ratei cheie

Potrivit analistilor ING Bank, aceasta decizie este sprijinita de imbunatatirea perspectivelor pe termen scurt ale inflatiei.

„Estimam ca inflatia s-a situat la sfarsitul anului 2011 la 3,4% fata de prognoza BNR de 3,3% si dezinflatia ar putea continua in prima parte a anului 2012", arata sursele citat intr-un raport dat astazi publicitatii.

Economistii ING Bank considera ca si comentariile guvernatorului BNR privind inflatia de la sfarsitul lui 2011 sunt de asemenea favorabile unei relaxari a politicii monetara, in conditiile in care acesta a declarat ca inflatia s-ar putea situa chiar sub 3,3%.

Totodata, sursele citate arata ca lichiditatea pe piata interbancara a inregistrat o imbunatatire in ultima perioada, analistii bancii estimand ca BNR ar putea recurge la reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii doar in conditiile in care ar avea loc eventuale episoade de tensiune pe piata
monetara.

„Deoarece multi analisti asteapta reducerea ratei cheie cu 25 pb si exista perspective de reducere in continuare a acesteia pana la sfarsitul anului, impactul pe pietele leului ar putea fi limitat”, conchid analistii ING Bank.