Potrivit comunicatului trimis de Banca Nationala dupa incheierea sedintei de politica monetara, „ajustarea treptata a conditiilor monetare reale in sens larg este asteptata a se reflecta in nivelul dobanzilor practicate la creditele acordate de bancile comerciale”.

Cu alte cuvinte, primul pas facut astazi intr-un nou ciclu de relaxare a politicii monetare ar putea continua cu alte masuri de politica monetara, care in final vor conduce la o ieftinire a finantarilor bancare in moneda nationala.

BNR a decis astazi reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 6%, iar analistii anticipeaza ca pe parcursul urmatoarelor trimestre este posibila si o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, ce va avea in final un efect de stimulare a creditului in lei.

In acelasi timp, CA al BNR reitereaza importanta stimularii procesului de economisire interna, inclusiv prin remunerarea adecvata a depozitelor bancare pentru a asigura sustenabilitatea deficitului extern si reducerea treptata in termeni relativi a dependentei economiei nationale fata de finantarile externe.

Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 3,45% in luna septembrie de la 4,25% in luna precedenta, reintrand dupa mai mult de un an in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei.

Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat (calculata prin eliminarea din indicele preturilor de consum a preturilor administrate, a celor volatile si a preturilor la tutun si bauturi alcoolice) a inregistrat  o reducere mai mica, aceasta coborand la nivelul de 2,72% in luna septembrie fata de 2,92% in august.

„Reducerea ratei anuale a inflatiei s-a produs in principal datorita scaderii consemnate in perioada iunie-septembrie a nivelului preturilor volatile ale produselor alimentare si a epuizarii unei mari parti a efectului de runda intai al majorarii TVA”, se arata in comunicatul bancii centrale.

Potrivit documentului, pentru lunile urmatoare se preconizeaza consolidarea procesului de dezinflatie, concomitent cu ajustarea in scadere a anticipatiilor inflationiste, in contextul mentinerii conduitei prudente a politicii monetare.

Banca Nationala mai arata ca evolutia favorabila a productiei industriale si a exporturilor a continuat, in pofida semnalelor negative recente provenind din mediul extern.

„Cu toate acestea, deficitul de cerere agregata persista, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat ramane modesta, inclusiv ca urmare a atitudinii prociclice a bancilor comerciale, ce reflecta incertitudini si riscuri legate de evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, si de semnale mixte privind redresarea economica la nivel mondial”, se mai spune in comunicat.

BNR reitereaza ca prognoza actualizata a evolutiilor macroeconomice releva mentinerea ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul punctului central, de 3%, al tintelor de inflatie de-a lungul anilor 2011 si 2012.

Ca urmare a deciziei adoptate astazi, incepand cu data de 3 noiembrie 2011, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 2% de la 2,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 10% pe an fata de 10,25%.