Pentru Uniunea Europeana, vremea relaxarii fiscale s-a incheiat. Dupa trei ani grei de criza, din pacate trebuie sa stranga si mai tare cureaua si sa cheltuie banul public cu atentie maxima. Romania nu face exceptie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusa in deciziile privind cheltuielile bugetare, afirma consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Potrivit acestuia, conditiile in care investitiile nu mai sunt prioritatea statului roman, este cu atat mai important ca autoritatile sa faca eforturi mult mai sustinute pentru a atrage investitori privati, in special investitii straine care sa aduca si bani la buget si care sa creeze locuri de munca, atat de necesare in vremuri de criza.

Declaratia este facuta in contextul in care Romania a semnat la Bruxelles Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare. Prin disciplina fiscala pe care o impune, tratatul este vazut ca un instrument care sa duca la crestere economica durabila, ocuparea fortei de munca, competitivitate si coeziune sociala in Uniunea Europeana. In acelasi timp, aceeasi disciplina fiscala risca sa limiteze disponibilitatea statelor semnatare catre investitii.

“Este trist si revoltator faptul ca Romania nu are proiecte “la cheie”, gata sa porneasca, iar investitiile straine directe sunt in cadere libera. Stiu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, il stie toata lumea, e vorba de proiectul minier de la Rosia Montana, o investitie directa de doua miliarde de dolari. Totusi, raspunsul autoritatilor, oricare ar fi el, treneaza de ani buni. Ce semnal da Romania investitorilor, prin aceasta lipsa de decizie? O tara in dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem sa supravietuim doar prin constructia de masini a celor de la Dacia”, sustine Bogdan Baltazar.