Viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, consideră că în România trebuie să se treacă de la cadrul legal de companie mica la cel de corporaţie.

“Trebuie să trecem de la mentalitatea de companie mică la mentalitatea de corporaţie în economia românească pentru a putea să urcăm spre o altfel de eficienţă. Ne-am constituit ca o piaţă mică, cu companii mici, am trecut, sper, de acest nivel şi trebuie să evoluăm şi în mentalitate, şi în reglementări”, a spus Bogdan Olteanu, citat de Agerpres, la “The First Global Corporate Governance Summit in Romania”, eveniment găzduit de BNR.

Potrivit acestuia, există o problemă de revenire la acele valori ale capitalismului care au fost pierdute.

“Multe dintre cauzele crizei, care a început în 2007, se găsesc în pierderea acestor valori fondatoare bazate pe onestitate, pe respectarea cuvântului, pe respectarea angajamentului, a contractului, pe prezumţia că un comerciant este onest, valori care sunt esenţiale pentru funcţionarea unei pieţe libere. O piaţă liberă nu poate funcţiona atunci când un număr semnificativ de actori îşi pierd această valoare fundamentală a onestităţii. Ea se transformă, în acel moment, într-o piaţă controlată, aşa cum e democraţia într-o dictatură dacă trebuie să se impună asupra prea multor cetăţeni cu un set de valori. Din păcate, în multe dintre pieţele sofisticate această valoare a onestităţii s-a pierdut şi ea trebuie regăsită. Fără îndoială, este apoi importantă dimensiunea regulilor”, a mai spus Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR consideră că trebuie să existe reguli cât se poate de clare, în care să fie respectat raportul dintre structurile de acţionariat, de directorat, şi management.

“Aici reguli există în multe dintre economiile dezvoltate. Mai puţin la noi. Cred că pe acestă dimensiune avem mult de lucru în ceea ce priveşte reglementarea”, a afirmat oficialul BNR.

Potrivit acestuia, în zona în care statul este acţionar majoritar, aceasta trebuie să se supună aceloraşi reguli, că să fie competitivă şi să facă parte dintr-o piaţă concurenţială, indiferent de identitatea acestui acţionar.

“Acolo, atunci când vorbim de guvernanţa corporatistă, trebuie schimbată o lume întreagă. Suntem într-un proces, suntem într-un acord cu instituţii financiare internaţionale în care introducerea unui sistem de management independent, performant, sunt condiţii extrem de importante. Sunt în curs discuţiile. Sper ca acestea să se finalizeze cât mai repede pentru că ne dorim ca banii noştri să fie mai bine chibzuiţi, mai bine colectaţi pentru a putea fi ulterior cheltuiţi”, a mai spus viceguvernatorul BNR.