Compania spaniola Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) a castigat contractul in valoare de 107,2 milioane de euro privind livrarea a 16 trenuri noi de metrou companiei Metrorex. Furnizorul „traditional” al metroului bucurestean, compania canadiana Bombardier a pierdut in fata CAF din cauza pretului oferit care este cu aproximativ 20 mil. euro mai mare fata de cel al competitorului.


Gheorghe Udriste, directorul Metrorex, a precizat ca noul contract prevede ca primele garnituri sa fie livrate in 2012 si ca exista posibilitatea achizitionarii altor opt garnituri. Contractul are o durata de 38 de luni si este finantat printr-un credit de la Banca Europeana de Investitii si bugetul de stat. Trenurile au in total 96 de vagoane si vor inlocui garniturile vechi de tip IVA. Achizitia celor 16 trenuri este inclusa, alaturi de alte 21 de garnituri, in acordul de imprumut incheiat in 2009 de guvern cu Banca Europeana de Investitii (BEI), de 395 de milioane de euro, pentru constructia Magistralei V Drumul Taberei-Universitate.


In prezent, parcul de metrouri al Metrorex numara 44 de trenuri noi de tip Bombardier si 31 de trenuri de constructie veche, de tip IVA.
CAF este o companie din Spania specializata in producerea si intretinerea de material rulant si furnizarea de echipamente si componente pentru industria feroviara. De-a lungul timpului compania a livrat garnituri de tren metrourilor din Mexic, Turcia, Suedia, Franta, Anglia (Heathrow Express), Portugalia si China (Hong-Kong Lar Airport).