In conditiile in care topmanagerii si-au taiat din salarii si au renuntat la bonu­suri, traderii au castigat miliarde de dolari. „Wall Street Journal” scrie ca traderii a 38 de mari companii de pe Wall Street au incasat anul trecut 140 mld. $, in crestere cu 14% fata de suma compensatiilor si a lefurilor platite cu un an in urma. In 2008, aceasta cifra a fost de 137 mld. $, iar in 2007 - de numai 123 mld. $.

In acelasi interval de timp, veniturile cadrelor de conducere ale respectivelor institutii s-au redus cu 30%. Ziarul explica acest paradox prin faptul ca lefurile topmanagerilor marilor institutii bancare si financiare ale tarii se afla sub un control strict din partea Administratiei americane. Ceea ce nu se poate spune dspre traderi, pe care nimeni nu-i supravegheaza, practic.

Cotidianul noteaza, printre altele, ca unul dintre traderii Morgan Stanley a incasat pentru anul trecut bonusuri in valoare de 11 mil. $, in timp ce direc­torul Departamentului de riscuri al aceleiasi banci a primit numai 10 mil. $. In plus, dupa cum afirma expertii agentiei de recrutare Options Group, unii traderi au fost rasplatiti cu sume cuprinse intre 5 si 10 mil. $ pentru a nu parasi institutia.