BP a acceptat sa cedeze companiei TNK-BP participatia pe care o are intr-un proiect comun cu grupul petrolier rus Rosneft de a explora o regiune din zona arctica si acum are cale libera pentru finalizarea unui acord de parteneriat cu Rosneft, companie detinut de statul rus, care presupune un schimb de actiuni in valoare de 16 miliarde de dolari.
 
Anterior, vicepremierul rus Igor Sechin, membru in board-ul Rosneft, a declarat ca grupul nu vrea ca TNK-BP, companie detinuta in proportie de 50% de BP, sa fie implicata in operatiunile arctice deoarece aceasta nu are experienta in exploatari marine de mare adancime. Cealalta jumatate din TNK-BP este detinuta de consortiul Alfa-Access-Renova, care reprezinta un grup de miliardari rusi.
 
Conflictul cu TNK-BP dateaza din ianuarie, cand BP a semnat acordul de parteneriat cu Rosneft. Acordul presupune cedarea a 5% din actiunile BP in schimbul unei participatii de 10% la grupul rus.
 
Alfa-Access-Renova s-a opus intelegerii, considerand ca acesta contravine clauzelor acordului de parteneriat TNK-BP, prin care partile s-au obligat sa dezvolte prin intermediul companiei comune toate proiectele din Rusia si Ucraina.