Brazilia a intrecut Marea Britanie, devenind a 6-a economie a lumii. Cu un astfel de potential, afirma specialistii, acest stat latino-american este, pur si simplu, condamnat sa creasca.


La sfarsitul anuui trecut, Produsul Intern Brut (PIB) al Braziliei a afisat un avans de 2,7%, pana la 2.367 miliarde de dolari, dupa cresterea de 7,5% din 2010. Asa rezulta din rezultatele anuale prezentate de guvernul brazilian. Este cel mai scazut indice de crestere economice incepand din 2003. Ecomomia tarii a fost puternic afectata de criza europeana, scrie Financial Times.

„Daca aceasta criza a datoriilor din zona euro nu s-ar fi inasprit in a doua parte a anului trecut, cresterea ar fi fost de 4%”, au comentat responsabilii brazilieni.

Cu toate acestea, volumul economiei braziliene s-a dovedit cu 49,2 miliarde de dolari mai mare decat cea a Marii Britanii. Tim Olenburg, de la Centrul pentru studii economice si de afaceri (CEBR), a explicat ca aceste calcule s-au bazat pe preturile pietei si pe cursul valutar mediu anual.

„Brazilia are o populatie numeroasa, are multe resurse naturale si o industrie puternica. Economia statului este pur si simplul condamnata sa creasca”, a estimat analistul.

Guvernul Braziliei spera la o imbunatatire a rezultatelor sale economice in 2012. In acest sens, sunt avute in vedere masuri de stimulare, astfel incat PIB sa progreseze cu 4,5% in acest an.

Cele mai bune performante din 2011 au fost constatate in agricultura (+3,9%), unde s-a inregistrat o recolta record de cereale (159,9 milioane de tone). Sectorul de servicii a contribuit cu 2,7%, iar industria cu 1,6%.

Cheltuielile de consum sporesc deja de opt ani in mod constant, pentru ca anul trecut sa prezinte un salt de 4,1%, in timp ce cheltuielile de stat au avansat cu numai 1,9%. Exporturile au progresat cu 4,5% in 2011.