Anders Behring Breivik, condamnat pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie 2011 în Norvegia, s-a plâns de condiţii de detenţie "contrare drepturilor omului", a anunţat unul dintre avocaţii săi, relatează AFP.


Extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, a trimis o scrisoare autorităţilor penitenciare, în care critică atât regimul carceral de foarte înaltă securitate la care este suspus de peste un an, cât şi restricţiile în privinţa corespondenţei. Potrivit avocatului Tord Jordet, Breivik este, în fapt, privat de acces la un calculator, care i-a fost furnizat - fără acces la Internet - pe timpul detenţiei sale provizorii, iar scrisorile pe care le primeşte sau le trimite sunt cenzurate imediat ce abordează o temă politică.

"Libertatea sa de exprimare este încălcată", a declarat Tord Jordet pentru AFP. "Privarea de o asemenea libertate de exprimare este contrară Constituţiei şi drepturilor omului", a subliniat el. Izolat de alţi deţinuţi încă de când a fost arestat, Breivik a criticat totodată regimul de foarte înaltă securitate, care prevede percheziţii zilnice ale celulei sale şi corporale, care îl privează, în opinia sa, de activităţi recreative şi sociale. "Un asemenea tratament în închisoare nu este uman", a apreciat avocatul său.

Nicio reacţie nu a putut să fie obţinută imediat de la autorităţile penitenciare şi Ministerul Justiţiei. Condamnat la 24 august la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită ulterior, Breivik urmează să petreacă cea mai mare parte a detenţiei în Centrul Penitenciar Ila, în apropiere de Oslo.

În mod teoretic, în afară de celula sa individuală, el dispune de alte două celule, una pentru exerciţii fizice, cealaltă putând fi utilizată ca spaţiu de lucru, dotată cu un calculator. Accesul la acestea este totuşi controlat de către autorităţile penitenciare care, potrivit lui Tord Jordet, nu au dat curs unor cereri ale lui Breivik de a utiliza calculatorul în ultimele săptămâni.

La 22 iulie 2011, reproşând ţintelor sale multiculturalismul, Breivik a ucis 77 de persoane, detonând mai întâi o bombă lângă sediul Guvernului de centru-stânga, după care a deschis focul asupra participanţilor la o reuniune a Tineretului Laburist pe Insula Utoya.