Vicepresedintele APIA, Brent Valmar, afirma ca scaderea pietei auto romanesti in primul semestru, de circa 58%, nu reprezinta adevarata valoare a declinului pietei auto. Acesta a tinut sa precizeze ca, daca statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) "ar fi curatate" de livrari realizate peste hotare, piata auto ar avea o scadere mai dramatica.
 
"In Romania am avut un recul de putin peste 51% daca ne referim la autoturisme. Daca vrem sa fim cinstiti cu noi insine ar trebui sa ne referim la urmatorul lucru. Datorita exportului de masini practicat la scara larga de o serie de jucatori din piata si daca luam in considerare doar livrarile catre clienti din Romania, constatam un lucru foarte grav: ca scaderea pietei auto din Romania este de 58%", a declarat, intr-o conferinta de presa, Valmar.
 
Pericolul raportarilor la APIA a masinilor livrate peste hotare este ca acestora "li se pierde urma" si apar statistici eronate privind pietele auto peste tot in Europa.
 
Vicepresedintele APIA a mai precizat ca la nivelul pietei de autoturisme este vorba de pana la 10.000 de masini importate si reexportate in primele sase luni. Cele mai multe masini reexportate apartin marcilor Hyundai, Mercedes-Benz, Suzuki si Ford.