Bancile centrale trebuie sa inceapa sa majoreze dobanzile pentru a tine sub control inflatia si ar putea fi nevoite sa actioneze mai rapid decat in trecut, potrivit Bancii Reglementelor Internationale (BRI).

,,Este nevoie de o politica monetara mai stricta pentru a controla presiunile inflationiste si a inlatura riscurile care pun in pericol stabilitatea financiara”, se arata in raportul anual al BRI.

Bancile centrale din Asia si America Latina maresc deja costul imprumu­turilor, pentru a reduce presiunile de crestere a preturilor, dar dobanzile se afla inca aproape de minime-record in cele mai dezvoltate economii ale lumii.

Institutiile de profil din Statele Unite, Marea Britanie si Japonia au sem­nalat ca intentioneaza sa mentina poli­ticile de stimulare economica si numai Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput un proces de inasprire trep­tata a creditarii, ca urmare a cres­terii riscurilor inflationiste. ,,Presiunile inflationiste cresc rapid la nivel mon­dial, ca efect al majorarii preturilor marfurilor. Amplificarea acestor riscuri necesita dobanzi mai mari”, potrivit BIR, care are rolul unei banci centrale a bancilor nationale.

BCE a majorat in aprilie dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, si a indicat ca ar putea lua o noua astfel de masura in iulie. In schimb, Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a reiterat angajamentul de mentinere a dobanzii-cheie aproape de nivelul zero o lunga perioada de timp.

Banca Japoniei a mentinut la randul ei dobanda-cheie aproape de zero si a anuntat ca va continua progra­mele de creditare si de achizitii de obli­gatiuni. Si in Marea Britanie este posibil ca Banca Angliei sa prelun­geasca achizitiile de obligatiuni pentru a sustine economia.