Bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate pierde în acest an peste 760 milioane lei din stoparea încasării unei părţi din contribuţia la sănătate percepută până în prezent la pensii de peste 740 lei, pierderea calculată pentru perioada următoare la nivelul unui an depăşind 1,1 miliarde lei, potrivit Mediafax.

Pierderea este calculată, conform unui document guvernamental, din oprirea încasării CASS de la aproximativ 2,35 milioane pensionari.

Conform calculelor efectuate de Guvern, bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate va pierde în acest an 763 milioane lei din neîncasarea acestei părţi din contribuţie, pierdere asumată şi pentru următorii ani, într-un cuantum anual de 1,14 miliarde lei.

Bugetul de stat va fi alimentat însă cu un plus de 70 milioane lei, sub forma impozitului pe venit, ca efect al creşterii uşoare a pensiilor prin includerea părţii respective din CASS. Pentru un an întreg, impozitul pe venit suplimentar este estimat la 105 milioane lei.

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.

Curtea Constituţională a constatat însă că procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei.

În şedinţa de marţi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a oprit încasarea de către stat a cotei de asigurări de sănătate pentru pensii mai mari de 740 lei, percepută până în prezent peste limita legală, urmând ca pensionarii să primească înapoi aceşti bani, în 16 tranşe lunare, începând cu luna iunie.