Danemarca este gata sa uzeze de dreptul sau de veto la proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2014-2020, daca nu va obtine o reducere a contributiei sale, a anuntat premierul tarii, Helle Thorning-Schmidt.


„Principalul nostru mesaj adresat celorlalte state membre si pentru care ne vom bate, este ca noi trebuie sa obtinem o reducere si ca nu dorim sa platim pentru reducerile altor state bogate”, a declarat Thorning-Schmidt cu prilejul unei reuniuni a membrilor comisiei pentru afaceri internationale a Parlamentului danez.

Premierul a precizat ca reclama un miliard de coroane (134 milioane de euro). Aceasta amenintare vine la sase zile dupa cea formulata de colegul ei britanic, David Cameron, care a avertizat ca va recurge la veto, daca se va pune problema majorarii bugetului Uniunii, idee catalogata drept „inacceptabila” in contextul in care guvernele cauta disperat solutii pentru taieri de cheltuieli din bugetele lor nationale.

Bugetul UE urmeaza sa fie discutat la summitul extraordinar al UE convocat pentru 22 si 23 noiembrie. Anticipand o evolutie a negocierilor, presedintele francez, Francois Hollande a evocat deja „mai multe nopti nedormite”.

Danemarca a cerut inca de anul trecut suprimarea tuturor reducerilor de care unele state membre beneficiaza la contributia lor la bugetul UE, dintre care cea mai importanta este cea a Marii Britanii, care dateaza din 1984.