Agenţia de privatizare din Bulgaria a demarat luni procedura pentru privatizarea VMZ Sopot, ultima mare fabrică de arme pe care statul bulgar o mai deţine, informeaza France Presse. 


Strategia de privatizare adoptată de Parlamentul bulgar prevede vânzare a 100% din capitalul VMZ Sopot, adică 118 milioane de acţiuni. Agenţia de privatizare caută 'un investitor strategic care să extindă producţie, să crească competitivitatea şi să atragă investiţii în vederea modernizării', se arată într-un comunicat.

Cumpărătorul trebuie să aibă operaţiuni în domeniul industriei militare şi să fi realizat venituri anuale de peste 60 milioane de euro în ultimii trei ani. Companiile offshore, precum şi consorţiile şi entităţile care au fost declarate în insolvenţă nu pot participa la procedura de licitaţie.

Înfiinţată în 1936, VMZ Sopot are în prezent 3.200 de salariaţi care produc proiectile antitanct, muniţie pentru artilerie şi explozive. În luna martie 2011 parlamentul bulgar a dat undă verde pentru privatizarea 100% din capitalul VMZ Sopot.

Potrivit cifrelor oficiale, valoarea exporturilor anuale ale industriei bulgare de armament se ridică la 250 milioane leva (126 milioane de euro), faţă de 700-800 milioane de dolari anual în perioada comunistă. De asemenea, aproximativ 15.000 de persoane lucrează în industria de armament din Bulgaria, faţă de 115.000 de persoane în perioada comunistă.

Mai multe societăţi din industria de armament au fost scoase la privatizare de la sfârşitul anilor 1990 fără a fi găsit un invesitor străin şi au fost preluate de propria conducere.