Bulgaria a decis să anuleze procedurile pentru privatizarea companiei de transport feroviar de marfă, parte a companiei naţionale de cale ferată BDZ, după ce un singur investitor a rămas intresat de achiziţie, şi va relansa licitaţia cu cerinţe mai puţin exigente, potrivit Novinite.


Grup Feroviar Român (GFR) a fost descalificat, la începutul anului, din licitaţie după introducerea în condiţiile de calificare a unei prevederi privind o cifră minimă de afaceri. O companie din Turcia a fost exclusă din acelaşi motiv.

Bulgaria a impus două seturi de condiţii la prima licitaţie, pentru investitori strategici şi pentru investitori financiari. Pe lângă dreptul de a putea accesa informaţii clasificate, investitorii strategici ar fi trebuit să aibă 10 ani de experienţă în transportul feroviar de marfă, autorizaţie, venituri de cel puţin 400 de milioane de euro pe an şi să fi trecut printr-un audit financiar. Investitorii financiari ar fi trebuit să deţină acţiuni în valoare de cel puţin 1 miliard de euro, capital propriu de minim 20 de milioane de euro anul trecut şi să fi trecut prin audituri financiare în ultimii trei ani.

"La prima tentativă de privatizare, am formulat cerinţe foarte dificile, dar le vom tempera un pic pentru a atrage mai mulţi investitori. Doar coborâm condiţiile cu o treaptă, nu vom vinde BDZ Transport de Marfă pe nimic", a declarat ministrul Transporturilor, Ivaylo Moskovski.

Duet Railway Bulgaria, un consorţiu înregistrat în iulie în Cipru, a fost singura companie care a decis să depună o ofertă, din cele cinci companii care au cumpărat dosarul de privatizare. Iniţial, Agenţia pentru Privatizare din Bulgaria anunţat că licitaţia respectă regulile şi va continua, întrucât chiar dacă ar fi schimbate condiţiile, ar fi greu de atras mai mulţi cumpărători. Consorţiul Duet Railway Bulgaria este controlat de firma britanică de investiţii Duet Group.

GFR este al doilea mare operator de transporturi feroviare de marfă din România, după compania de stat CFR Marfă, şi a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 761,05 milioane de lei (circa 180 milioane euro). Grup Feroviar Român face parte din grupul Grampet, deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica.