Bulgaria renunta la proiectul de constructie a centralei nucleare de la Belene, a anuntat premierul Boiko Borisov.


Vorbind in direct la postul de televiziune BNT, seful guvernului de la Sofia a precizat ca in februaria i-a trimis la Moscova pe ministrul de finante si pe cel al energiei, Traicho Traikov (a demisionat la 15 martie) pentru a informa autoritatile ruse in legatura cu hotararea Bulgariei.

Premierul a precizat ca, pana in prezent, tara sa a achitat doua treimi din costul constructiei primului reactor, cheltuind in acest sens 1,38 miliarde de leva (aproximativ 920 milioane de dolari). Borisov a mentionat ca Sofia intentioneaza sa instaleze acest reactor la centrala Kozlodui.

Borisov a mai spus ca decizia finala privind soarta centralei Belene poate fi adoptata numai dupa o „ampla dezbatere publica”. El nu a exclus posibilitatea convocarii unui referendum. In prezent, Sofia asteapta rezultatul unui studiu HSBC privind perspectivele acestui proiect. Raportul va fi prezentat guvernului bulgat la 31 mai.

Acordul dintre Rusia si Bulgaria privind constructia centralei de la Belene a fost semnat inca din 2006, dar amanat de nemumarate ori. Ultima data lucrarile au fost stopate in aprilie anul trecut, dupa accidentul de la centrala nipona Fukushima.