Sofia renunta la proiectul bulgaro-rus privind constructia unei centrale nucleare la Belene, a anuntat viceministrul de finante, Vladislav Goranov.


Nu va exista o centrala nucleara la Belene, a spus Goranov dupa reuniunea de astazi a cabinetului. In locul ei va exista o centrala pe gaze naturale, a subliniat ministrul.

Tot in cursul acestei zile, acelasi subiect va fi abordat si de premierul bulgar, Boiko Borisov, care se va adresa ziaristilor dupa o intrevederea sa cu responsabilii comisiei parlamentare pentru economie si energie. Intalnirea s-a desfasurat cu usile inchise.

Borisov s-a intretinut telefonic luni cu premierul rus, Vladimir Putin pe tema centralei. Cu acest prilej, el a reiterat pozitia tarii sale, care nu mai vrea ducerea la indeplinire a proiectului fara unul sau mai multi investitori din terte tari.

Societatea germana RWE, care urma sa detina 49% din proiect, s-a retras inca din 2009. De mai multi ani, acest plan face obiectul unui diferend intre Bulgaria si Rusia legate de costuri.

Sofia a platit deja doua treimi din pretul primului reactor, adica 1,38 miliarde de leva (250 milioane de euro) si va achita integral factura pentru ca instalatia sa fie montata la centrala de la Kozlodui.