Interesul manifestat de un fond american pentru proiectul de constructie a unei centrale nucleare la Belene, dotata cu echipament rusesc ar putea relansa proiectul abandonat de Bulgaria la sfarsitul lunii martie, a anuntat premierul Boiko Borisov.


Proiecul a atras atentia Globa Power Consortium. „De ce sa refuzam o astfel de solicitare, daca ei sunt interesati?”, a intrebat retoric seful guvernului de la Sofia adresandu-se ziaristilor. „Daca nu vor garantii de stat, daca acopera toate pierderile acumulate de noi de-a lungul anilor, precum si valoarea despagubirilor cerute de partea rusa si depun 200 de milioane de dolari, mi-ar place sa cred ca intentiile lor sunt dintre cele mai serioase”, a adaugat premierul bulgar.

Un purtator de cuvant al societatii ruse Rosatom, care urma sa realizeze proiectul Belene, a declarat ca, inainte de toate, trebuie sa se verifice daca nu este vorba de o simpla inscenare. „Suntem dispusi sa revenim asupra acestui proiect, daca Bulgaria isi va exprima dorinta in acest sens. Dar nimic nu este inca sigur”, a adaugat el.

Bulgaria a renuntat in luna martie la proiectul acestei centrale de 2.000 MW, care bate pasul pe loc de mai multi ani din cauza neintelegerilor dintre cele doua parti legate de costuri. Partea bulgara a estimat proiectul la 10 miliarde de euro, cea rusa a avansat numai sase miliarde. Rusia, care tine la acest proiect pentru a introduce reactoarele sale din noua generatie intr-o tara UE, a anuntat la 11 septembrie, ca reclama 1 miliard de euro compensatii financiare din partea Sofiei.