Guvernul bulgar l-a însărcinat miercuri pe ministrul economiei, energiei şi turismului Delian Dobrev de a permite Holdingului Energetic Bulgar /BEH/ să semneze decizia finală de investiţii pentru proiectul South Stream pe teritoriul statului.


Intr-un comunicat remis presei, guvernul de la Sofia precizeaza ca exista o conditie pentru semnarea respectivului document. Este vorba de incheierea, anterior semnarii, a unui alt acord privind livrările de gaze naturale ruseşti în Bulgaria după anul 2013. Prevederile acordului trebuie să respecte interesul companiei bulgare Bulgargaz, se afirmă în comunicat.

Se aşteaptă ca preşedintele grupului rus Gazprom, Alexei Miller, să viziteze Bulgaria vineri, iar cele două documente să fie semnate în cadrul vizitei acestuia care însă nu a fost confirmată încă.

Potrivit proiectului la decizia finală de investiţii, lungimea totală a conductei South Stream pe teritoriul bulgăresc va fi de 540 kilometri, cu o ramificare de 59 de kilometri spre punctul Provadia unde gazoductul va fi interconectat la sistemul existent de transport de gaze din Bulgaria şi la celălalt gazoduct prin care gazele ruseşti ajung în Balcani, cel care traversează Ucraina şi România. Conducta va intra pe teritoriul bulgăresc prin portul Varna. Valoarea totală a acestei părţi din proiect se ridică la 3,308 miliarde de euro.

Gazoductul South Stream are o capacitate de transport proiectata de 63 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia spre Europa via Marea Neagră, ocolind ţările de tranzit precum Ucraina şi Belarus. Gazprom deţine 50% din proiectul South Stream, 20% aparţin grupului italian Eni, în timp ce grupul francez EDF şi grupul german Wintershall deţin fiecare câte 15%. La finele lunii decembrie 2011, Turcia şi-a dat acordul oficial pentru ca gazoductul South Stream să poată trece prin apele sale teritoriale.