Rusia nu renunta la proiectul South Stream. Sau lasa impresia ca nu are de gand sa abandoneze acest proiect, atat de drag presedintelui Vladimir Putin, dar cu al carui viitor a devenit extrem de incert dupa patru ani de criza mondiala.Prin urmare, Gazprom va finanta singur constructia gazoductului pe teritoriul Bulgariei. In schimb, Sofia nu va pretinde castigurile realizate din tranzitul de gaze pana in 2030. Altfel spus, toate laudele pentru Bulgaria care, fara a cheltui un ban, isi rezolva problema aprovizionarii cu resurse energetice. In plus, prezenta pe teritoriul ei a unei magistrale strategice de transport al gazelor naturale sporeste importanta tarii pe plan international.

Gazprom, ale carui ambitii nu par sa tina cont de nimic, isi asuma toate riscurile. Dintre cele mai mari. „Exista posibilitatea ca intreprinderea rusa sa nu poata umple la capacitatea proiectata viitoarea conducta. Cererea pentru productia Gazprom in Europa nu creste si, dupa toate proabilitatile, nu va creste.”, crede analistul Raiffaisen bank, Andrei Polischuk.

Potrivit spuselor sale, pentru amortizarea investitiei, concernul va trebui sa redictioneze fluxurile sale de export, asa cum se intampla acum cu Nord Stream. In acest caz, vor avea de suferit in primul rand tarile de tranzit, printre care Ucraina si Belarus. „Alte solutii, nu exista, deocamdata”, a spus expertul.

Investitia Gazprom in segmentul bulgar al gazoductului nu va influenta in mod deosebit situatia financiara a companiei. „La un cost total al proiectului de 15,5 miliarde de euro, pentru segmentul bulgar se vor cheltui in jur de 1,5 miliarde de euro”, afirma analistul firmei de consultanta Troika Dialog, Valeri Nesterov.

Proiectul South Stream este chemat sa diversifice traseele de transport al gazelor rusesti catre Europa, ocolind tarile de tranzit, in special Ucraina. Principalii actionari sunt Gazprom, grupul italian Eni, francezii de la EdF si compania germana Wintershall.