Aproape 10 milioane de hectare de terenuri arabile la preţuri încă rezonabile: iata o combinaţie ce starneste interesul investitorilor bulgari pentru achiziţionarea de terenuri în România, scrie cotidianul Capital, ce apare la Sofia. 


În ultima perioadă, câteva companii din Bulgaria s-au alăturat întreprinzătorilor din Italia, Germania şi ţările arabe care investesc în agricultura de la nord de Dunăre. Bulgarii sunt interesaţi mai mult de terenurile din zonele transfrontaliere: Nordul Dobrogei şi Câmpia Dunării, unde preţurile sunt semnificativ mai mici faţă de cele din vestul României, dar şi faţă de cele din Bulgaria.

Cu toate că nu există statistici oficiale, se vorbeşte despre negocieri şi achiziţii sporadice. Aceste informaţii sunt confirmate şi de producătorii români de cereale care adeseori sunt citaţi de presa locală spunând că în sudul României pătrund companii bulgăreşti din zona Silistra sau Sviştov, relateaza corespondentul Agerpres la Sofia. 

Citand surse proprii, Capital afirma ca o parte dintre cei care achizitioneaza şi închiriază terenuri în România sunt persoane care au legatura cu holdingul 'Octopod invest', detinut de omul de afaceri Svetlozar Dicevski, unul dintre ei mai mari arendaşi din Bulgaria. Potrivit preşedintelui Asociaţiei agricultorilor din Bulgaria, Hristo Ţvetanov, 7-8 companii specializate în producţia de cereale acţionează în vederea achiziţionării unor terenuri din România. Există informaţii că există interes şi printre producătorii de fructe şi legume, dar această tendinţă începe abia acum.

Anghel Vukodinov, preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din Bulgaria, crede că piaţa românească are un potenţial semnificativ. El este de părere, totuşi, că dacă fermierii bulgari achiziţionează terenuri în România, ei fac acest lucru nu pentru a-şi muta afacerile la nord de Dunăre, ci pentru a le extinde. Deocamdată, cel mai mare investitor cu capital bulgăresc este 'Romfarm company', o societete cu sediul în România, dar cu proprietari bulgari. Această companie investeşte atât în România, cât şi în Bulgaria. Cea mai mare achiziţie a societăţii la sud de Dunăre este de 18.000 hectare de teren.

Ziarul notează că până la urmă este greu de stabilit ce suprafaţă au terenurile din România achiziţionate de bulgari. Din cauza restricţiei ce nu permite străinilor să achiziţioneze terenuri arabile în România, toate achiziţiilor se fac prin companii cu sediile în această ţară. Din această cauză, datele neoficiale referitoare la proprietăţile agricole bulgăreşti la nord de Dunăre diferă de la câteva zeci de hectare la 20.000 de hectare, mai scrie Capital.