Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze traiectoria burselor externe si a scazut vineri cu 0,16%, intr-o piata in care majoritatea investitorilor au continuat sa fie prudenti la tranzactionare, astfel ca lichiditatea abia a depasit 17 milioane lei.


Piata a incheiat in scadere patru din cele cinci sedinte din aceasta saptamana, astfel ca indicele general BET-C a coborat cu 1,82%. Raportat la nivelul de la finalul lunii februarie, piata este cu 4,12% mai jos, iar comparativ cu nivelul din 2011. Corectia din martie a redus la 13,5% castigul din acest an al indicelui general.

La inchiderea sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,7% sub nivelul de joi.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, era in crestere cu 0,26%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,11%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 17,1 milioane lei (3,9 milioane euro), valoare cu 39% peste rulajul sedintei precedente, de doar 12,3 milioane lei (2,8 milioane euro). Piata a inregistrat joi cea mai redusa lichiditate din ultimele doua luni.

Mai mult de o treime din rulajul de vineri a fost asigurat de operatiunile cu titlurile Fondului Proprietatea, de 6,3 milioane lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,58 lei, pret in crestere cu 0,26%.

Actiunile Azomures (AZO) au continuat sa creasca vineri, cu 2,75%, dupa ce joi au avansat cu 1,17%, sustinute de ordinele de cumparare plasate de investitorii care cred ca noul actionar majoritar al combinatului, Ameropa Holding, va lansa o oferta de preluare la un pret peste cotatiile actuale de la bursa.

Evolutia actiunilor Azomures a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 1,5 milioane lei, iar pretul a ajuns la 1,87 lei.

Pe de alta parte, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au scazut cu 1,73%, la 1,081 lei, pe a sasea lichiditate din piata, 1 milion de lei. Corectia a venit dupa ce banca a anuntat ca administratorii propun actionarilor o majorare de capital de 129,3 milioane lei, la 1,903 miliarde lei, prin capitalizarea unor rezerve, precum si o emisiune de obligatiuni convertibile de 30 milioane euro.

Actiunile Transelectrica (TEL) au scazut cu 2,08%, la 16,02 lei, pe un rulaj de 210.000 de lei.

Cu cateva zile inainte de finalul ofertei prin care statul vrea sa vanda 15% din Transelectrica, in sistemul bursei erau plasate ordine de subscriere pentru 47,74% din titlurile scoase la vanzare. Valoarea cumulata a subscrierilor era de 78,5 milioane lei (18 milioane euro). Vineri au fost plasate ordine pentru 31,58% din oferta. Oferta se va incheia marti, 27 martie.

Subscrierile in oferta sunt realizate la preturi care au atins minimul si maximul din oferta, respectiv 14,9 lei si 19,2 lei. Pretul final de vanzare va fi stabilit dupa inchiderea ofertei. Cele mai multe actiuni au fost subscrise pe transa investitorilor mari, la nivelul minim al ofertei, de 14,9 lei/titlu.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,9%, continuand sa urmeze linia din precedentele patru zile, ca urmare a temerilor investitorilor cu privire la perspectivele economiei mondiale. Majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est erau in crestere cu pana la 0,8%.