Una dintre cele mai mari firme de brokeraj din SUA, TD Ameritrade, inchide accesul investitorilor rusi la Bursa din New York. Potrivit unor informatii neoficiale, operatorul este nemultumit de schemele si manevrele dubioase de pe piata. Decizia anunta pierderi mari pentru intreprinzatorii rusi si o revizuire a strategiilor investitionale.


Clientii rusi ai operatorului bursier american TD Ameritrade au primit o scrisoare prin care li se cere inchiderea conturilor. „Va informam in legatura cu noua noastra politica de derulare a afacerilor, care va afecta conturile pe care le detineti la Ameritrade”, precizeaza documentul, citat de publicatia Gazeta.ru.

„Dupa o minutioasa analiza am hotarat sa nu mai acordam servicii de brokeraj clientilor care provin din anumite tari straine. Prin urmare, trebuie sa va inchideti conturile dupa o schema propusa de noi. Toate cererile neindeplinite vor fi anulate”, mentioneaza textul. Ameritrade precizeaza, de asemenea, ca decizia nu va afecta activitatea companiei, a carei capitalizare este estimata la 8,8 miliarde de dolari.

„Investitorii rusi au efectuat manevre dubioase. De asemenea, au existat scheme de lucru semilegale din partea brokerilor din Rusia”, au explicat expertii consultati de Gazeta.ru. In opinia lor, aceasta schimbare de atitudine nu inseamna sfarsitul lumii, investitorii rusi putand lucra cu alte platforme de tranzactionare, precum OptionsXpress, Firstade, tradeMONSTER, Zecco, MB Trading, Interactive Brokers, etc si care, in cazul unor situatii deosebita solicita o suma de bani.

Accesul la NYSE este oferit, de asemenea, de firmele rusesti FK Otkrytie, BKS, Finam. TD Ameritrade este insa foarte populara in Rusia, pentru ca „asigura o foarte buna analiza tehnica a titlurilor americane. In plus, ea pune la dispozitia clientilor sai grafice gratuite”, spune un specialist. In plus, investitorii care au lucrat cu acest instrument, vor suferi pierderi, pentru ca trebuie sa achite comision pentru retragerea mijloacelor, trebuie sa plateasca banca desemnata sa efectueze aceasta operatiune si, posibil, vor trebui sa scoata alti bani din buzunar pentru deschiderea unui cont la alt broker.