Lipsa unei solutii rapide pentru pietele financiare de la nivel glo­bal a determinat prelungirea ago­niei investitorilor de la bur­sele internationale si pe parcur­sul sedintei de ieri. BVB a inregistrat la jumatatea zilei cele mai puternice scaderi la nivel european, dar preturile foarte scazute au atras revenirea cumparatorilor in piata, ceea ce a redus corectiile.

Sedinta bursiera de ieri se poate cali­fica cu usurinta drept una nereco­man­data investitorilor slabi de inima, avand in vedere ca la ora 13.30 indicele BET - al celor mai lichide 10 companii listate - marca o scadere de 7,53% pe fondul pre­siunii mari la vanzare, in timp ce indicele BET-FI, care monitorizeaza evolutia actiu­nilor SIF si FP, coborase pana la 9,36%. In plus, pe parcursul sesiunii de ieri indicii de la BVB au marcat cele mai mari scaderi dupa 2009, de 12,23% al indicelui BET si de 15,18% pentru BET-FI. Panica din prima parte a sedintei a fost calmata dupa ce presiunea la vanzare pe pietele externe s-a redus pe fondul reintrarii cumpara­to­rilor in piata. „Evolutiile abrupte din ul­ti­mele zile au surprins nu neaparat prin directia lor descendenta, cat prin am­plitudine. Sunt mai multe elemente la nivel interna­tional care indica faptul ca investitiile in actiuni vor avea parte de volatilitate mare in urmatoarele semestre. De aceea, multi investitori s-au repliat sau se vor replia ca­tre emitentii care au o politica predictibila de a oferi dividende, iar aici piata roma­neasca are cateva variante, in special in sectorul energetic, utilitati, iar indirect prin intermediul Fondului Proprietatea. Probabil cele mai afectate in perioada urmatoare vor fi actiunile companiilor cu profil financiar, incepand cu bancile care se vor confrunta din nou cu nevoi de capital pe termen mediu si lung”, este de parere Cristian Tudorescu - director gene­ral Explore Asset Management.
 

FP si-a redus valoarea cu 474 de mil. euro in august


Potrivit analistilor, ceea ce se intampla acum nu este o surpriza, riscurile exis­tand pe mapamond, dar s-au intensificat intr-o perioada foarte scurta de timp. Iar succesiunea stirilor negative a panicat investitorii pe pietele financiare interna­tionale, a comentat Andrei Radulescu, analist Target Capital.

Cele mai afectate au fost companiile din sectorul financiar, la nivelul Europei de Est acestea pierzand, prin prisma capitalizarii bursiere, 1,8 miliarde euro de la inceputul acestei luni. Campioana la pierderi este BVB, cu o reducere a capi­talizarii cumulate pe sectorul financiar de 933,1 milioane de euro, urmata de Bursa din Varsovia, cu pierderi de valoare de 863,9 milioane de euro. La nivel indi­vidual, Unicredit a pierdut in august 685 de milioane de euro, urmata de FP cu o scadere a valorii capitalizarii de 474,8 mili­oane de euro. „Sectorul financiar-bancar de pe mapamond a fost printre cele mai afectate de actualul sell-off. Nu trebuie sa ne surprinda, dat fiind ca asistam la al doilea val al unei crize financiare de pro­portii - criza datoriilor suverane. Iar ma­joritatea companiilor din sistemul financiar-bancar au expunere directa sau indirecta pe obligatiunile emise de statele cu probleme cronice”, a explicat analistul Target Capital.

Cu toate acestea, scaderea cotatiilor la nivelul SIF-urilor sau bancilor nu a de­terminat o crestere a atractivitatii acestora in randul investitorilor, pentru ca au in continuare valori ale indicatorilor peste media internationala. „Companiile din sectorul bancar de la noi au devenit mai atractive, dar chiar si asa sunt mai scumpe comparativ cu regiunea. Sau cu Goldman Sachs, care are un PBV subunitar (BRD a ajuns acum la un PBV de 1,47 la pretul de 10,4 lei). Iar PER-urile BRD si TLV sunt peste valorile din regiune (daca consi­deram Raiffeisen International, bancile de la noi sunt chiar foarte scumpe). Deci nu putem vorbi chiar de banci ieftine la noi. Doar de banci mai ieftine comparativ cu acum o saptamana”, este de parere Radulescu.

Cumparatorii pot descoperi noi oportunitati


Revenirea puternica a BVB in a doua parte a zilei de ieri indica o schimbare de forte la nivelul cumparatorilor si van­zatorilor, preturile devenind atractive pentru luarea unor pozitii pe actiunile cu indicatori sub nivelul mediu. Indicele BET a recuperat din scadere si a inchis la o valoare cu numai 1,97% sub cea de luni, in timp ce BET-FI a ajuns la o reducere cu doar 4,93%. Bursa din Varsovia a inchis ieri cu o scadere de 2,18% a indicelui WIG20, in timp ce Praga si Budapesta au avut corectii mai ample, de 2,58% si 2,68%, iar Bursa din Viena a avut o scadere usoara, cu numai 0,36%.

In ceea ce priveste perspectiva in pe­rioada urmatoare, „cred ca pietele de actiuni ale tarilor emergente vor fi preferate de investitori pe termen mediu (evident dupa regasirea echilibrului dupa emotia generata de actuala criza de incredere) pentru ca tarile respective au un decalaj de recuperat fata de economiile mature si in plus potentialul lor de crestere nu va fi grevat de un serviciu al datoriei ridicat”, a explicat Mihai Caruntu, sef departament Research Piata de Capital BCR.

Panica – motorul scaderii burselor

 
Putem vorbi despre panica pe bursele lumii, insa fundamental situatia economiei mondiale se mentine delicata. Sunt o serie de puncte nevralgice, atat in economiile dezoltate, cat si in economiile emergente si in dezvoltare, iar, din nefericire, capacitatea de manevra a politicilor macroeconomice pe mapamond este destul de redusa. Politicile bugetare trebuie sa se axeze pe un lung proces de consolidare bugetara, iar eficienta politicii monetare s-a diminuat pe parcursul ultimilor ani, in timp ce increderea in monede a scazut dramatic (a se vedea cotatia aurului, care atinge maxime dupa maxime). Or, intr-un astfel de context macrobursier international climatul intern se poate deteriora rapid”, a comentat analistul Target Capital. Pentru perioada urmatoare este dificil de realizat previziuni, pietele europene intrand in bear market. Probabil ca incertitudinea va domina pietele mondiale saptamanile urmatoare. „Probabilitatea unui scenariu de hard-landing pentru economia mondiala este in crestere. Treptat, companiile vor resimti la nivel de rezultate deteriorarea climatului macroeconomic”, a explicat Radulescu.


Cititi si:


Francul elvetian a ajuns la un nou maxim istoric, peste pragul de 4 lei

Avertismente despre revenirea crizei au existat, dar guvernul le-a ignorat

SUA creeaza premisele unei crize in forma de „W"