Omul de afaceri Dinu Patriciu a facut noi victime. De data aceasta in randul tinerilor plecati la studii in strainatate prin Fundatia Dinu Patriciu. Din ce in ce mai falit, Patriciu a decis sa suspende bursele studentilor, la inceputul acestui an, acestia fiind nevoiti fie sa renunte la anul universitar, fie sa-si finanteze studiile din propriul buzunar.
 
Salvarea acestora vine insa din partea The Romanian-American Foundation (RAF) care, incepand de astazi, pune la dispozitia fostilor bursieri ai Fundatiei Dinu Patriciu, ale caror burse au fost suspendate in ianuarie 2012, granturi in valoare totala de 380.000 de dolari.
 
RAF a decis sa acorde acest sprijin financiar de urgenta pentru a preveni riscul ca bursierii romani aflati la studii in strainatate sa fie nevoiti sa-si intrerupa studiile la mijlocul anului academic din lipsa de finantare.
 
63 de bursieri romani studiaza in 13 tari
 
„Fundatia a sesizat situatia delicata a acestui grup de tineri romani exceptionali aflati la studii in strainatate prin sistarea neasteptata a burselor lor la mijlocul anului academic. Luand in considerare urgenta situatiei, pe de o parte, si faptul ca pentru RAF educatia este una din ariile programatice majore, consiliul de administratie a decis sa acordam granturi care sa le permita acestor bursieri sa-si incheie anul academic 2011-2012”, a declarat Roxana Vitan, Director Executiv al RAF.
 
Dupa analiza amanuntita a fiecarui caz in parte, RAF a identificat 63 de bursieri care studiaza in 13 tari si pana in prezent, au reusit sa gaseasca doar partial surse alternative de finantare. In paralel, pentru cei care nu isi incheie studiile in 2012, RAF are in faza de proiect, impreuna cu partenerii sai bancari, un produs pentru finantarea urmatorului an academic.
 
Finantarea, o singura transa prin virament bancar
 
Granturile RAF reprezinta un proiect punctual, sunt acordate o singura datasi doar fostilor bursieri ai Fundatiei Dinu Patriciu angajati in prezent intr-un ciclu de studii in strainatate.
Pentru a beneficia de acest ajutor financiar de urgenta din partea RAF, bursierii trebuie sa faca dovada statutului lor de studenti cu rezultate academice bune si foarte bune prin prezentarea foii matricole si a unei scrisori de recomandare de la un cadru didactic universitar de la institutia la care studiaza.
 
Bursele acordate de RAF acopera nevoile financiare ale studentilor pentru cel de-al doilea semestru al anului universitar 2011-2012, exclusiv.
Studentii calificati primesc finantarea RAF intr-o singura transa, prin virament bancar direct in conturile lor
 
In trei ani, RAF a investit 3,8 milioane dolari
 
RAF le ofera, de asemenea, bursierilor posibilitatea de a se implica in actiuni de voluntariat alaturi de partenerii sai. Tinerii pot opta pentru programele „Science Squad” - de matematici si stiinte, „Green & Social” - adresate intreprinderilor sociale si comunitare sau „Think Tanker” - grup de reflectie si analiza a mecanismelor si modelelor de interventie filantropica sustenabila. Ei pot, de asemenea, interveni ca free lancer-i in orice organizatie activa in ariile de interes ale RAF, indiferent daca aceasta este sau nu partener al Fundatiei.
 
De la infiintarea sa, in octombrie 2009, The Romanian-American Foundation (RAF) a investit peste 3,8 milioane de dolari in finantarea de proiecte in sectorul non-profit din Romania.
 
RAF a finatat pana in prezent - integral sau partial - 14 proiecte complexe in cele trei arii programatice ale Fundatiei, respectiv educatie, antreprenoriat si dezvoltare comunitara.