Coalitia de guvernare a anuntat astazi oficial ca vrea sa infiinteze un nou minister, care sa se ocupe de gestionarea fondurilor europene. Structura Executivului va fi schimbata, prin urmare premierul Emil Boc ar trebui sa vina in fata Parlamentului, sa ceara un nou vot de incredere. Prevederea in acest sens este cuprinsa in Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor. Coalitia vrea sa ocoleasca aceasta procedura.
„Guvernul va inainta Parlamentului un proiect de modificare a componentei Executivului, prin care va face cunoscuta intentia de a infiinta un nou minister. Daca proiectul va fi aprobat, ministerul este considerat infiintat, iar daca proiectul este respins, Cabinetul Boc ramane in actuala componenta (cu 15 ministere, n.r.)”, a explicat pentru ,,Fin.ro" deputatul Marton Arpad, vicelider al grupului UDMR din Camera Deputatilor.
Demersul pe care il are in vedere actuala Putere este o premiera in practica legislativa postdecembrista. Deputatul Marton Arpad ne-a explicat ca la aceasta optiune s-a ajuns intrucat „este o lacuna a actualei Constitutii, care nu are reglementari clare pentru aceste situatii”. Opozitiei nu ii ramane decat sa depuna o sesizare la Curtea Constitutionala.
Articolul 37 din Legea 90/2001 prevede ca „primul-ministru poate cere Parlamentului modificarea structurii guvernului prin infiintarea, desfiintarea sau, dupa caz, divizarea ori comasarea unor ministere. In astfel de situatii prevederile art. 36 se aplica in mod corespunzator”. In articolul 36 se precizeaza ca „ministerele si ministrii se aproba de catre Parlament, prin acordarea votului de incredere asupra Programului de guvernare si intregii liste a guvernului, la investitura”.
In luna iulie, presedintele Traian Basescu a anuntat ca ministerul pentru fondurile europene va fi infiintat imediat dupa reunirea Parlamentului in sesiunea de toamna, dar si ca a convenit deja cu premierul numele noului ministru. Surse politice declarau la momentul respectiv ca ar fi vorba de fostul comisar european Leonard Orban, in prezent consilier prezidential.