Sedinta comuna a celor doua Camere in care parlamentarii se vor pronunta prin vot secret daca sunt de acord cu investirea unui Guvern PD-L condus de tehnocratul Lucian Croitoru a fost programata peste o saptamana. Conducerile reunite ale Se­natului si Camerei Depu­ta­tilor au decis ieri, cu ma­jo­ritate de voturi, ca pre­mie­rul desemnat sa isi prezinte programul de guvernare si lista de ministri pe 4 no­iembrie, chiar de ziua presedintelui Traian Basescu. Intre timp, mini­strii propusi de Croi­toru vor fi audiati in comisiile parla­men­tare de specialitate. „Audierile au fost progra­mate pen­tru maine dupa-amiaza, joi si even­tual vi­neri, daca mai este necesar.

Plenul reunit va fi con­vocat miercurea viitoare, la ora 10.00“, a expli­cat deputatul liberal Mihai Voicu. El a precizat ca datele au fost stabilite potrivit procedurilor regulamentare, dar si ca solicitarea PD-L era neregulamentara. Ieri-dimineata, PD-L a pro­pus ca audierea ministrilor desemnati sa aiba loc cel mai tarziu astazi de dimineata, iar dupa-amiaza sa fie convocata sedinta comuna a celor doua Camere pentru a da votul de investire noului Executiv. Vicepresedintele PD-L Gheor­ghe Flutur a declarat ca argumentul pentru acest „calendar accelerat“ este acela ca Roma­nia are nevoie, maine, de un Guvern trecut prin Par­lament, pentru ca oficialii FMI sunt asteptati sa vina la Bucuresti pentru acordarea transei de peste 2,5 miliarde de euro. Potrivit regula­men­tului de functionare, Birourile Permanente sunt obligate sa stabileasca data sedintei comune la cel mult 15 zile de la primirea programului si a listei Guvernului.

Democrat-liberalii mai au nevoie de sprijinul a cel putin 61 de parlamentari


PD-L are in prezent 121 de deputati si 51 de senatori si mai mizeaza pe votul a trei parlamentari care au demisionat recent din PNL. Pentru ca noul Cabinet condus de Lucian Croitoru sa obtina aprobarea Legislativului sunt necesare minimum 236 de voturi, prin urmare, democrat-liberalii ar mai trebui sa convinga  61 de parlamentari sa le acorde votul de incredere. Intrebat daca PD-L a negociat cu celelalte partide pentru susti­nerea lui Croitoru, Gheor­ghe Flutur a raspuns ca oficial nu a existat niciun fel de negociere. Liderii majori­tatii parlamentare (formata din PSD+PC, PNL, UDMR si minoritatile nationale) au anuntat ca sustin in continuare varianta unui guvern de tehnocrati condus de Klaus Iohannis, prin urmare vor respinge Cabinetul Croitoru.

In aceste conditii, PD-L-ului ii ramane sa poarte negocieri cu fiecare parlamentar in parte, mizand pe faptul ca votul va fi unul secret. De altfel, Gheorghe Flutur a precizat ca partidul sau are incredere ca echipa Croitoru va primi un vot favorabil si ca nu a luat deocamdata in calcul alta varianta. „Asa cum a declarat si presedintele Traian Basescu, exista doua variante, in cazul in care Executivul propus de Croitoru va fi respins prin votul Parlamen­tului. Fie se poate veni, in urma consultarilor cu partidele parlamentare, cu o noua propu­nere care va desemna un nou Cabinet, fie sa gestioneze acest Guvern in­terimar treburile tarii“, a mai spus Flutur.

Pe 4 noiembrie, in se­dinta comuna a Camerelor Parlamentului, candidatul desemnat pentru functia de prim-ministru prezinta programul si lista Guver­nului. Urmeaza  dez­bateri, in cadrul carora repre­zentantii grupurilor parla­mentare isi spun punc­tele de vedere pe acest subiect, iar apoi se supune la vot propunerea de acordare a increderii Guvernului. Votul este secret si se exprima prin bile. Noul Executiv obtine aprobarea Parla­mentului daca primeste votul majoritatii senatorilor si a deputatilor, fiind necesare minimum 236 de voturi. In caz contrar, se reia procedura de consultare si desemnare a unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.