Marile banci austriece Erste Group Bank, Raiffeisen Zentralbank, UniCredit Bank Austria si Volksban­kenAktiengesellschaft (VBAG) se vor confrunta in con­tinuare cu un climat operational dificil, iar provi­zioanele de risc vor creste, probabil, in 2009 si 2010, potrivit unui raport al Fitch, citat de Mediafax. La fel ca alte banci din intreaga lume, insti­tutiile de credit din Austria au fost afectate de proble­mele pietelor interbancare la sfarsitul anului 2008, dar si de deteriorarea situatiei eco­nomice din Europa Centrala si de Est (ECE) si Comunitatea Statelor Inde­pendente (CSI), regiuni in care ban­cile austriece sunt foarte active. „Im­plicatiile deteriorarii economice din ECE si CSI vor afecta, in conti­nuare, rezultatele financiare ale bancilor austriece, cel putin pe ter­men mediu“, considera Michael Stein­barth, director in cadrul echi­pei Fitch pentru institutii financiare.

Veniturile operationale din re­giu­nile ECE si CIS au reprezentat mai mult de jumatate din totalul la nivel de grup, in 2008, pentru cele mai mari trei banci austriece UniCredit Bank Austria, Erste Group Bank si Raiffeisen Zentralbank (RZB). In urma impactului crizei asupra pietei din Austria, contributiile diviziilor din ECE si CIS au depasit 50% in profitul pentru anul 2008. Totodata, costurile de constituire a provizioanelor de risc au crescut de peste doua ori, reprezentand 55% din total pentru bancile austriece importante.

In termeni de imprumuturi la sfarsitul anului 2008, Cehia (16% din totalul pentru ECE si CIS), Turcia (12%), Rusia (11%), Ungaria (11%), Romania (10,5%) si Croatia (9,5%) prezinta cea mai mare importanta pentru bancile austriece. Totusi, ca procent din profitul inainte de taxe in regiunile respective, Rusia, Roma­nia si Cehia sunt cele mai relevante, contribuind cu 15%-17% la castigurile inainte de impozitare.