Supraveghetorul contabil al autoritatii din statul american California, John Chiang, a aratat ca Guvernul local ar putea intra in "colaps financiar" in urmatoarele 50 de zile, ca urmare a prabusirii veniturilor la bugetul local cu 17,7% in luna mai fata de perioada similara din 2008, la 5,3 miliarde de dolari, si a inregistrarii unui deficit bugetar de 24,3 miliarde de dolari.

Din datele despre veniturile autoritatii locale prezentate de Chiang, reiese ca incasarile Guvernului local din impozitul pe venit platit de populatie au scazut cu 39,3% in mai fata de perioada similara a anului trecut, iar veniturile din taxe impuse companiilor au coborat cu 52,1%.

Pentru a nu se ajunge la un “dezastru financiar”, guvernatorul Arnold Schwarzenegger si autoritatile legislative vor trebui sa acopere deficitul bugetar. In  acest scop atat Partidul Republican, din care face parte guvernatorul, cat si Partidul Democrat, care detine majoritatea legislativa, vizeaza aplicarea unor masuri printre care reducerea cheltuielilor, anularea unor programe guvernamentale si credite de la alte guverne locale.