La capatul unui maraton fotbalistic inceput pe 11 iunie, duminica seara s-a tras cortina peste cea de-a 19-a editie a Cupei Mondiale. Spania s-a incoronat ca regina a lumii si devine astfel liderul la zi al clasamentului FIFA, alaturi de Brazilia, pozitie pe care a pierdut-o in luna aprilie. Dincolo de performanta in sine - ibericii castiga al doilea mare trofeu din istorie dupa ce acum doi ani au devenit campioni europeni - nationala condusa de Vicente Del Bosque a ajuns la Madrid mai bogata cu 28,5 mil. euro (30 mil. dolari), aceasta fiind suma ce-i re­vi­ne  echipei castigatoare.

Fie­care jucator va incasa 600.000 de euro, prima promisa de con­du­ca­torii Federatiei inca di­naintea reuniunii mon­diale din Africa de Sud  in cazul castigarii finalei. Acest bo­nus fara precedent a de­clan­sat un imens scan­dal politic in Spania, parla­mentarii ca­ta­logand suma drept „o glu­ma proasta, o decizie scan­daloasa in astfel de vre­­­- muri“. Bugetul FIFA pentru premierea partici­pan­telor la CM 2010 s-a ridicat la nu mai putin de 420 de milioane de dolari, o suma-record, cu aproxi­mativ 60%  mai mare fata de cea alocata pentru Mondialul din Germania. Inainte de turneul final, fiecare participanta a incasat cate un milion de dolari pentru pregatiri. Mai mult, cluburile care au pus la dispozitie jucatori pentru Cupa Mondiala au alocate 31,7 milioane de euro, acestea  fiind recompensate, in pre­miera, cu cate 1.000 de euro pe zi pentru fiecare jucator prezent la CM 2010.

Dominatia spaniola, „a doua era de aur“


Obtinerea, in premiera, a titlului mondial la fotbal reprezinta o noua realizare de exceptie pentru Spania, un popor care domina de ani buni aproape in orice disciplina sportiva: Rafael Nadal este liderul absolut al tenisului masculin, Fernando Alonso - dublu campion mondial la Formula 1, nationala de baschet detine in paralel titlul euro­pean, pe cel mondial, vicecampioana olim­pica, Turul Frantei este castigat in ultimii patru ani numai de catre spanioli dupa ce Miguel Indurain a facut legea in anii ’90, Carlos Sainz este marele campion de raliuri, campionatele na­tio­nale de fotbal, bas­chet si handbal - prin­tre cele mai pu­­ter­­nice din lu­me, sunt doar cateva exemple despre pu­terea spor­tiva a unei natiuni de con­chi­stadori. Per­for­­man­tele din ulti­mele doua decenii au fost cata­logate de jurna­listii din Peninsula ca fiind „a doua era de aur“, dupa cea din secolele XVI-XVII, cand Europa era dominata de iberici datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor.


Reconstructia sportiva a inceput in 1978


Secretul succesului unei natiuni s-a numit Programul de tran­s­for­mare a sportului intr-o actiune de masa, in­ceput acum 32 de ani, cand noua Constitutie intrata in vigoare dupa moartea generalului Franco pre­­vedea ca „edu­catia fi­zica si spor­tul trebuie in­curajate si promo­vate“. Spaniolii au in­teles atunci ca succe­sele sociale, din viata sau din economie, sunt intr-o stransa in­ter­de­pedenta cu sportul, cel mai important  instru­ment me­dia­tic. Pove­stea incepe asadar in 1978 si continua cu Olimpiada din 1992, de la Barcelona, cand Pla­nul de Ajutorare a Sp­ortului Olimpic a ajuns la apogeu. Dezvoltarea infrastructurii, susti­nerea financiara a marilor companii si strategiile pe termen lung sunt doar trei din cei mai importanti factori care au contribuit din plin la cresterea in valoare a competitiilor interne din Spania, acolo unde in momentul de fata se regasesc concentrate unele dintre cele mai mari valori din sportul mondial.

Premiile ce le revin participantelor la CM 2010


Echipele nationale vor fi premiate in bani astfel:
  • Eliminate in faza grupelor - 8 milioane de dolari
  • Optimi - 9 milioane de dolari
  • Sferturi - 18 milioane de dolari
  • Semifinalistele (Uruguay si Germania) - 20 de milioane de dolari
  • Finalista (Olanda) - 24 de milioane de dolari
  • Castigatoarea (Spania) - 30 de milioane de dolari

A treia echipa din istorie care castiga CM dupa CE


Nationala „La Roja“ a realizat „dubla“, devenind doar a treia echipa din  istorie care castiga Campionatul European si Campionatul Mondial intr-un interval de doar doi ani, dupa RFG (CE 1972 si CM 1974) si Franta (CM 1998 si CE 2000). Spaniolii s-au remarcat la Mondialul african in special prin celebrul joc de pase „Tika-Taka“. Cifre pentru amatorii de statistica:

Pase date

1. Xavi Hernandez 669
2. Bastian Schweinsteiger 565
3. Sergio Busquets 555
4. Xabi Alonso 544
5. Gerard Pique 429

Faulturi comise

1. Olanda 126
2. Uruguay 99
3. Paraguay 97
4. Ghana 90
5. Mexic 84

Distanta parcursa (km)

1. Xavi Hernandez 80,2
2. Bastian Schweinsteiger 79,8
3. Alvaro Pereira 78,6
4. Sami Khedira 78,57
5. Egidio Arevalo 74,8