Drumul dintre Brasov si Targu-Secuiesc este ca oricare altul din Ardeal. Recolte ingrijite, case frumos aranjate de-o parte si de alta a soselei si putina lume pe strada in miezul zilei. Din goana masinii am observat insa zeci de vanzatori ambulanti de cartofi care aveau o oferta de nerefuzat pentru oraseni: 1,5 lei per kilogram. Dupa o calatorie de aproximativ o ora am ajuns in orasul Targu-Secuiesc. Am oprit undeva pe partea stanga a drumului, in fata unei cladiri care la prima vedere nu iese cu nimic in evidenta. Dimpotriva... Odata intrat in cladirea intreprinderii, caci despre o intreprindere este vorba, am simtit brusc ca fac o calatorie in timp cu 25 de ani in urma. La intrare ne astepta un aparat de pontat vechi de zeci de ani care ne invita intr-o uzina cu peretii vopsiti in verde si gri si cu un miros ce mi-a adus aminte de practica facuta in liceu, la o intreprindere comunista, dar din Bucuresti. Un angajat ne-a condus pana in zona birourilor conducerii. Intarea in acestea a echivalat cu o intrare in „lumina”: birotica moderna si tehnica de calcul ne-au proiectat brusc in prezent. Suntem intampinati de o doamna cu un zambet jovial: „Bine ati venit! Ma numesc Viorica Nanca si sunt directorul economic si presedintele Consiliului de Administratie al companiei EL-CO”.

Uzina  infiintata  in 1975


In 1975, regimul comunist inaugura Fabrica de Izolatori Electrici din Targu-Secuiesc. Intre timp a venit revolutia, iar in 1990 s-a transformat in compania EL-CO. In 2011, structura actionariatului se imparte intre capitalul privat strain, de 58,99%, si cel autohton, de 41,01%. „In acest moment societatea noastra produce aparatura de joasa tensiune, adica prize, intrerupatoare si sigurante electrice. Dar avem si o sectie de ceramica unde producem portelan electrotehnic. De fapt, aici este inima fabricii, iar toate produsele realizate sunt certificate in strainatate”, ne-a declarat cu emotie Viorica Nanca. „E prima data cand dau un interviu, asa ca va rog sa-mi intelegeti emotiile”, se scuza doamna director. „Ce sa va mai spun. Ca a venit criza care ne-a afectat foarte mult. Cifra de afaceri ne-a scazut aproape la jumatate, de la 40 de milioane de lei in 2008 la 25 de milioane de lei in 2009. A fost destul de greu pentru toata lumea, pentru noi, pentru angajati”, povesteste Viorica Nanca. Explicatia scaderii cererii in anul in care a debutat criza si in urmatorul este ca produsele fabricate de EL-CO sunt destinate constructiilor, or acest sector a fost printre cele mai afectate. „Dar afacerea si-a revenit si productia merge la export in proportie de 60 %. Cum ne-am revenit? Ei, asta e o alta poveste...”, ne spune doamna Nanca, privind fix colile de hartie din fata sa.

Povestea radiatoarelor...


Chiar in anul declansarii crizei economice - 2008, managementul firmei a decis inceperea productiei de radiatoare electrice pe baza de ceramica. „Am observat ca francezii nu mai vor calorifere pe baza de ulei, importate din China. Si am zis sa incercam marea cu degetul. Stiam deja ca francezii se incalzesc electric, pentru ca la ei electricitatea e foarte ieftina datorita faptului ca 80% din energia produsa de acestia este din centralele nucleare. De fapt, si in Romania se va apela la incalzirea prin electricitate daca se vor scumpi gazele. Asadar, ne-am decis sa incepem productia acestor calorifere, care in loc de ulei folosesc o componenta ceramica”, explica directorul economic.

Viorica Nanca ne destainuie faptul ca anul 2008 a fost unul crucial pentru companie. „Atunci am avut aceasta oportunitate prin cererile mari de astfel de calorifere venite din Franta. Totul a culminat cu o comanda de aproape doua milioane de euro care a venit de la retailerul Brico Depot. Tin minte, ca ieri, cum s-au inghesuit in curtea fabricii, in septembrie 2008, 22 de camioane care au plecat spre Franta incarcate ochi cu radiatoare electrice. Doamne ce emotii am avut pana au intrat banii in cont. Suma de 1,8 milioane de euro a intrat odata. Era cea mai mare suma care ne intrase deodata in conturi”, isi aminteste Viorica Nanca.


...si povestea creditului


„Totusi, de unde ati avut bani pentru productia de calorifere?”, am intrebat-o pe doamna Nanca. „Banii ca banii, dar am avut in primul rand curaj. Creditul, in valoare de un milion de euro, l-am luat de la o banca comerciala. Dar, fara garantia de 80% de la EximBank, nu am fi reusit sa accesam acesti bani. Si cu ajutorul acestei investitii ne-am consacrat pe piata din Franta”, explica managerul.

Alaturi de curaj, oficialii firmei au avut si sansa sa aplice pentru garantia EximBank intr-un moment in care banca tocmai simplificase modalitatea de acordare, principalul avantaj fiind timpul scurt de raspuns. Astfel, EL-CO a fost prima societate care a beneficiat de garantia simplificata. Pentru 2011, EL-CO are prevazute in buget vanzari de calori­fere si de componente in valoare de 4,5 milioane de euro, din care 98% vor ajunge in magazinele din Hexagon. „La asta se adauga inca un contract de 1,5 milioane de euro tot pe cerere de calorifere si tot din Franta, ceea ce face ca suma totala sa se ridice la 6 milioane de euro”, ne declara Viorica Nanca. Pentru a face fata expor­turilor mari, EL-CO poarta discutii cu EximBank pentru a obtine garantia necesara unui credit in valoare de 800.000 de euro. „Si asta nu este nimic. O alta firma de bricolaj din Franta, Castorama, ne-a anuntat ca pentru iarna 2011-2012 intentioneaza sa achizitioneze calorifere in valoare de 2,8 milioane de euro. Pentru asta, chiar acum am angajat un credit pentru contractul de export, de 1,1 mi­li­oa­ne de euro, cu o garantie de la EximBank”, conchide directorul eco­nomic al EL-CO, Viorica Nanca.

Pentru anul acesta, EL-CO estimeaza o cifra de afaceri de 10 milioane de euro cu aproximativ 12% mai mult ca in 2010.

Garantiile EximBank


Orice societate comerciala care intentioneaza sa contracteze un credit de la o banca comerciala si care nu dispune de garantii suficiente poate aplica pentru o garantie de stat din partea EximBank. Banca detine o intreaga paleta de garantii, plecand de la cele de export, cele pentru firme care incearca sa acceseze un credit sau pentru IMM-uri. Si, ceea ce este mai important, banca a simplificat procedura de acordare a garantiilor de stat de pana la 1,5 milioane de euro, astfel incat perioada de raspuns a EximBank s-a redus la 10 zile, fata de o luna cat dura anterior.