Oscilatiile de pe piata petrolului au impresionat anul acesta: din aprilie pana in iulie, petrolul marca Brent a pierdut 35 de dolari/baril, reusind insa sa recupereze 25 de dolari pana la inceputul lunii octombrie.


Ce anume determina aceasta miscare sinusoidala a pietei? Cea mai populara dintre explicatii vizeaza situatia politica din jurul Iranului. Dar pietele s-au obisnuit deja cu aceasta problema si iau in calcul riscul unui conflict, afirma analistii Econbrowser. Pe Intratrade se fac deja pariuri legate de eventualitatea unui atac aerian lansat asupra Iranului de SUA sau de Israel pana la miezul noptii de 31 decembrie 2012. Pana la inceputul lunii septembrie, aceasta probabilitate a fost estimata la 30%. Or, din aprilie, cand petrolul a intrat pe o panta puternic descendenta, pentru ca apoi sa se scumpeasca brusc, aceste prognoze nu s-au modificat.

Deloc convingatoare este si o alta explicatie a cresterii cotatiilor petroliere – stagnarea productiei mondiale de titei de la inceputul anului. In ultima instanta, cantitatea extrasa este cu 3,5 milioane de barili/zi mai mare decat nivelul inregistrat in perioada reducerii livrarilor pe fondul conflictului din Libia, in 2011.

Majoritatea expertilor sunt de parere ca principala cauza a cresterii preturilor la aur negru trebuie cautata in atitudinea investitorilor care, spun ei, si-au schimbat estimarile vizand perspectivele economiei mondiale in urmatoarele 18 luni. Prin urmare, au fost revizuite inclusiv evaluarile privind cererea pietei. In momentul de fata, investitorii considera ca tendintele economice favorabile din China si SUA vor reduce impactul negativ al problemelor din zona euro, in special, si din UE, in general. Tocmai acest optimist al investitorilor impinge pretul petrolului in sus. Intrebarea este cat va dura aceasta tendinta.

In ceea ce priveste 2013, nu va exista liniste pe piata petrolului, avertizeaza analistii. Arabia Saudita nu va putea sa acopere la nesfarsit gaurile care vor apare in livrarile de titei din alte tari. „Acest cordon de securitate, menit sa atenueze efectul generat de reducerea exporturilor este prea subtire, mai ales pe fondul riscurilor geopolitice tot mai mari din Orientul Mijlociu si Africa”, afirma, in acest sens, expertii Deutsche Bank.

Daca Israel va ataca Iranul, iar SUA nu vor interveni in decurs de 24 de ore pentru a-l stinge, nu este exclusa o apocalipsa petroliera, pentru ca pretul petrolului va urca cu 50-60 de dolari/baril. In orice caz, asa crede Robert Mcneely, fost consilier pe probleme de energie al presedintelui George Bush. In opinia lui, investitorii nu stiu sa priveasca inainte, estimand prea putin probabil un razboi intre Israel si Iran.

Mcneely a prezentat chiar trei scenarii ale evolutiei evenimentelor in urmatoarele 30 de zile dupa un potential atac al Israelului asupra Iranului. Conform primului, chiar daca nu vor apare mari turbulente in aprovizionarea cu petrol a pietelor mondiale, in decurs de o luna preturile vor creste cu 7 – 11 dolari/baril. Varianta doi avanseaza ipoteza potrivit careia daca Stramtoarea Ormuz va fi blocata timp de trei saptamani, iar Agentia Internationala a energiei nu-si va deschide rezervele, barilul se va scumpi cu 47-61 de dolari. Chiar daca aceste rezerve strategice vor fi desigilate, titelul va ajunge sa coste cu 29-39 de dolari mai mult pentru fiecare baril, conform ultimului scenariu.