Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat că nu pot avansa un termen de finalizare a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, care trebuia inaugurată astazi, dar că au înfiinţat o comisie de audit de la care aşteaptă un raport privind stadiul lucrărilor de construcţie în maxim o săptămână.


"Ieri am făcut o vizită pe şantierul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti şi evident a fost imposibil să o parcurgem cu maşina. Aşa că am decis ca azi să mergem din nou, dar într-o formulă complexă, cu o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai CNADNR şi ai ministerului. Aşteptăm ca în termen de o săptămână comisia să finalizeze un raport despre autostradă şi abia apoi putem vorbi de un termen final", a declarat, într-o conferinţă de presă, consilierul ministrului Transporturilor Horaţiu Buzatu.

Buzatu a menţionat că, pe unele porţiuni ale autostrăzii, constructorii nu au început lucrările. "Nu poate fi vorba de a stabili vreun termen. Sunt porţiuni unde nu s-a dat cu o cazma, unde nu au fost mutate utilităţile şi unde încă nu se ştie situaţia juridică a terenului. Alternează porţiuni utilizabile deja cu porţiuni neutilizabile, ceea ce transformă întreaga autostradă într-un drum neutilizabil. Când vom avea concluziile comisiei, vom putea vorbi de o dată de finalizare", a spus Buzatu.

Totodată, el a afirmat că după finalizarea analizei de către comisia mixtă MTI va lua o decizie în privinţa penalizărilor pentru întârzierea lucrării. Ultima inspecţie oficială la şantierul tronsonului de autostradă Bucureşti-Ploieşti a fost efectuată la finele lunii aprilie de către fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu şi fostul ministru al Transporturilor Alexandru Nazare. Cei doi au afirmat atunci că speră ca autostrada să fie finalizată la 15 mai.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) a anunţat, la finele anului trecut, că firmele Euroconstruct Trading 98 şi Pa&Co, care fac parte din consorţiul care construieşte tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti, în lungime de 42,5 kilometri, parte a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, vor fi penalizate cu 0,05% pe zi din valoarea contractului, pentru că au depăşit termenul de finalizare a lucrărilor. Termenul a fost amânat de mai multe ori, în ultimii ani.