Seful statului a declarat, marti, ca actiunile actuale de la vami sunt urmare a unei informari privind averile mari ale unor vamesi, document primit in vara lui 2010 de la un serviciu de informatii, CSAT hotarand atunci sa declanseze operatiunea „indife­rent” de impactul asupra intrarii in Schengen.

Odata ordonat semnalul de asalt, peste 150 de vamesi si politisti de frontiera de la Siret, Stamora Moravita, Severin, Cruceni, Deta si Naidas, suspectati de implicatii in coruptia la granita, au fost retinuti si condusi la DNA Bucuresti pentru audieri. In paralel s-a declansat si operatiunea de destructurare a angrosistilor care preluau tigarile de la granita, le depozitau si apoi le plasau pe piata neagra, primele 35 de persoane urmand sa primeasca aseara mandate de 29 de zile de la procurorii Parchetului Tribunalului Arges in dosarul de evaziune fiscala si trafic de tigari.

In ceea ce priveste tariful „pionilor” sau al „cailor”, anchetatorii anticoruptie au stabilit ca pe o tura a celor implicati in acceptarea introducerii in Romania a tigarilor de contrabanda se incasau sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, pentru fiecare bax de tigari fiind perceputa de la traficanti suma de 50 de euro. Surse neoficiale spun insa ca pe o tura a unui PTF de „protocol” in care lucrau aproximativ 20 de persoane, spagile ajungeau la peste 10.000-15.000 de euro, chiar la 20.000. Mai mult, potrivit DNA, dupa introducerea ilegala a marfii, unii dintre politistii de frontiera au intreprins si actiuni de protejare a transporturilor de marfa ale traficantilor pe traseul de deplasare pana la locurile de depozitare a marfii. Prin modul de operare utilizat de membrii gruparii criminale era stabilit ca, intr-o prima etapa, banii si foloasele remise de traficanti sub forma de mita sa fie colectate de lucratorii vamali, de cele mai multe ori in tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare in tara. Acestea erau impartite, in mod egal, de regula, la sfarsitul programului de lucru, intre seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor. Ulterior, acestia din urma imparteau banii lucratorilor vamali si politistilor de frontiera, care nu plecau acasa cu mai putin de 300-400 de euro.


Prima captura, 300.000 de pachete de tigari de contrabanda


Actiunea DNA este indreptata si inspre contra­bandistii propriu-zisi, procurorii Parchetului Tribunalului Arges retinand 35 de persoane din 71 de invinuiti.

In urma celor 75 de perchezitii domiciliare facute in 11 judete din tara si in Capitala, au fost ridicate peste 300.000 de pachete de tigari de contrabanda (in valoare de 1 mil. $), importante sume in lei si valuta, echivalentul a peste o jumatate de milion de lei si au gasit in locuintele unora dintre suspecti pistoale cu socuri electrice, arme albe, arme de foc, girofaruri si sirene care creau aparenta de autenticitate. Dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Tribuna­lului Arges este separat de cel in care sunt vizati vamesi si politisti de frontiera de la vamile Stamora Moravita (Timis) si Naidas (Caras-Severin), unde marti au avut loc, de asemenea, descinderi si perchezitii. In acest caz sunt suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari aduse din Serbia zeci de angajati ai celor doua vami, care au fost adusi la Bucuresti cu elicoptere ale MAI pentru a fi audiati de procurorii DNA.

Sistem piramidal cu piese de sah


Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex a remis un comunicat in care a descris „schema logica a persoanelor implicate in sistemul piramidal”: Pionii – lucratori vamali; Caii – colectorii – sefi de tura, sefi de vama, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vami) etc.; Nebunul sau coordonatorul, persoana indispensabila – liderul de sindicat si/sau director ANV; Tura – seful ANV si directorii directiilor supraveghere vamala, proceduri, resurse umane; Regina – partidul politic, membrii importanti din partid care pot decide numirea sefului si directorilor ANV si ANAF; Regele - ?”.


Tigarile confiscate vor fi valorificate rapid


Guvernul introduce un sistem prin care marfurile confiscate, inclusiv tigari, sa fie valorificate rapid. Astfel, bunurile mobile confiscate vor fi valorificate de stat si inainte de pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile la contestatia depusa de catre proprietarul acestora, atunci cand exista riscul ca, prin trecerea timpului, valoarea bunurilor sa scada si cand costurile de depozitare sunt mari. Decizia a fost luata de guvern prin proiect de lege.

Executivul arata ca masurile intreprinse la nivel national in vederea prevenirii si combaterii evaziunii fiscale si a contrabandei cu tigari au condus la indisponibilizarea, in vederea confiscarii de catre organele de politie, a unor importante cantitati de produse din tutun. Astfel, in luna noiembrie 2010, in camerele de corpuri delicte ale Politiei Romane erau depozitate 7.820 de kilograme de tutun si 132,9 milioane  de tigarete. Ministrii au luat in discutie si varianta ca tigarile confiscate sa fie distruse chiar si in lipsa unei hotarari judecatoresti.