Autorităţile au instituit carantina în zona Moroieni din judeţul Dâmboviţa după ce, miercuri dimineaţă, o altă persoană a fost ucisă de către un urs, a anuntat ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, la un post de televiziune.


'A fost instituită carantină în zonă. Ursul a fost prins în gardul curţii respective şi se pare că acesta s-a apărat, e firesc. Zona a fost monitorizată în permanenţă. Distanţa dintre primul atac şi acesta este de aproximativ 10 kilometri şi acum toate concentratele se îndreaptă către locul incidentului. Toate inspectoratele silvice sunt în acţiuni de monitorizare în toată ţara. E perioada în care urşii vin la fructe, către livezile oamenilor, nu se întâmplă de ieri, de azi', a menţionat ministrul Mediului.

Un bărbat a fost ucis, miercuri dimineaţă, de un urs în satul Muscel, comuna Moroieni din Dâmboviţa. Aceste este cel de-al treilea incident din ultima săptămână, după ce, sâmbătă, un bătrân de 71 de ani a fost ucis de către un urs în timp ce culegea prune, în livadă, cu alte trei persoane, în localitatea Dealu Frumos, din comuna dâmboviţeană Pietroşiţa.

Alte două persoane, o femeie şi un bărbat, au fost atacate de urs şi rănite, la Buciumeni, sâmbătă după-amiază. Ursul a fost împuşcat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce zona a fost survolată de un elicopter al MAI cu termoviziune, pentru ca patrupedul să fie localizat.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dâmboviţa a demarat deja o campanie de vaccinare antirabică în zona localităţilor Pietroşiţa şi Buciumeni, ţinând cont de faptul că a fost confirmată existenţa rabiei la urs. De asemenea, a fost instituită carantină pe o rază de 30 de km.

Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Dâmboviţa, Laura Gabriela Briceag, şi-a dat demisia din funcţie în cursul zilei de luni, după ministrul Mediului a acuzat APM ca nu şi-a îndeplinit atribuţiile în cazul ursului turbat care a atacat trei persoane. Rovana Plumb a menţionat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a luat act de demisia directorului APM Dâmboviţa, urmând ca în locul acesteia să fie numită o altă persoană.