În ţările din ECE, cel mai des asigurate sunt mărcile Grupului Volkswagen. Informaţiile provin din cel mai recent studiu realizat de către Generali PPF Holding (GPH) în 9 ţări din Europa Centrală şi de Est, din cele 14 în care are reprezentanţe.


Volkswagen este cea mai asigurată maşină în România, Croaţia şi Polonia,
în timp ce conducătorii auto sârbi rămân fideli mărcii naţionale tradiţionale, Zastava. La fel se întâmplă şi în cazul cehilor şi slovacilor – în aceste ţări sunt asigurate cele mai multe maşini ale producătorului ceh Skoda. Opel este pe primul loc în Bulgaria şi Ungaria.

Vechimea medie a maşinilor asigurate RCA de către companiile de asigurări din cadrul Generali PPF Holding se situează între 8 şi 16 ani. În majoritatea cazurilor, vechimea maşinilor asigurate în Slovenia este de până la opt ani, în timp ce bulgarii asigură maşini cu o vechime medie de 16 ani. De regulă, vechimea maşinilor cu asigurare RCA este de aproximativ 11 ani (Republica Cehă, Croaţia, Serbia şi Slovenia), în timp ce maşinile cu asigurare CASCO au aproximativ trei ani vechime. În schimb, în Polonia şi în Slovacia cele mai multe asigurări CASCO se încheie pentru maşini noi.

„Vechimea medie a maşinilor asigurate în Uniunea Europeană este de 8,2 ani, dar în Ungaria sau Republica Cehă, de exemplu, se apropie de 12 ani. Trendul asigurării maşinilor din ce în ce mai vechi este confirmat şi de către statisticile noastre”, declară Jiří Střelický, Directorul Centrului de competenţă în produse de asigurare din cadrul Generali PPF Holding.

38% din maşinile cu poliţe de răspundere civilă auto (RCA) încheiate de ambii asigurători GPH din Republica Cehă, Česká pojišťovna şi Generali pojišťovna, sunt marca Skoda, ponderea acestora ajungând la 42% în cazul asigurării CASCO. Skoda este marca preferată şi în Slovacia (22%) şi una dintre primele cinci în România (6%), Ungaria (5,18%) şi Slovenia (2,77%). În Serbia, marca naţională Zastava conduce (16,5%), în timp ce în România Volkswagen este pe primul loc (21%), iar marca locală Dacia ocupă locul al doilea, cu 19%. Opel este numărul unu în Bulgaria şi Ungaria.

Culorile cel mai des întâlnite la maşinile asigurate RCA şi CASCO sunt gri, roşu şi alb. Griul metalizat este pe primul loc în rândul conducătorilor auto maghiari (37%), încadrându-se practic în tendinţa europeană; 16% dintre sârbi au maşini albe, iar în Republica Cehă culoarea gri metalizat se află în topul preferinţelor, cu 12%. Roşul este pe locul al doilea în majoritatea ţărilor.