Miliardarul mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, se pregăteşte să intre pe piaţa europeană a telecomunicaţiilor prin preluarea operatorului olandez KPN, după ce a epuizat, în mare măsură, posibilităţile de extindere în America Latină..


America Movil, gigantul de telecomunicaţii care domină piaţa sud-americană, este aproape de preluarea unei participaţii la KPN pentru 3,25 miliarde de dolari. Grupul cu sediul în Mexic deţine deja 4,8% din acţiunile companiei olandeze şi vrea să-şi majoreze participaţia la 27,7%.Conform legislaţiei olandeze, un investitor cu cel puţin 30% din voturi în acţionariatul unei companii trebuie să oferteze pentru preluarea integrală.

Deşi nu ar fi majoritară, participaţia de 27,7% la o companie publică listată din Europa de Vest ar permite America Movil să influenţeze decisiv strategia operatorului şi să lucreze în strânsă coordonare cu acesta. Dacă va duce la bun sfârşit oferta către KPN, America Movil ar putea obţine locuri în consiliul de administraţie al companiei olandeze.

Acţiunile KPN au scăzut cu 35% în ultimele 12 luni şi au închis marţi la 7,59 euro. Oferta înaintată de grupul controlat de Carlos Slim propune un preţ de 8 euro pe unitate. Compania olandeză susţine că oferta lui Slim este prea mică, subevaluând activele, şi a angajat băncile de investiţii JPMorgan şi Goldman Sachs drept consilieri strategici.

America Movil a indicat că oferta este valabilă până la 27 iunie, termen care ar putea fi prelungit, însă preţul propus nu va fi majorat. Potrivit informaţiilor apărute anterior în presă, Slim ar putea fi interesat şi de Telekom Austria în cadrul planurilor de extindere în Europa. Principalele operaţiuni ale America Movil sunt în America Latină, însă grupul are activităţi importante şi în Statele Unite. În ultimii doi ani, compania mexicană s-a interesat şi de preluarea unor operatori telecom din Serbia şi Polonia.

KPN se confruntă cu dificultăţi semnificative, de la concurenţa dură din Olanda la incapacitatea de a-şi extinde operaţiunile pe pieţe străine.
Compania are o cotă de piaţă de 45% pe telefonia fixă şi mobilîă în Olanda, însă mandatul lui Blok a coincis cu apariţia unor probleme grave, directorul general fiind criticat de analişti, autorităţi, politicieni şi de publicul larg. Dacă ar reuşi debarcarea în Europa, Slim ar concura în deplasare cu giganţii Vodafone, Orange, Deutsche Telekom T-Mobile şi Telefonica.