Familia miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 69 miliarde dolari, a cumpărat 8,4% din acţiunile companiei petroliere YPF din Argentina, naţionalizată în acest an prin preluarea de către stat a unei participaţii de 51% de la grupul spaniol Repsol.


Achiziţia a fost anunţată printr-un document depus la bursa din SUA. Guvernul argentinian, scrie Financial TImes, a căutat în ultima perioadă parteneri importanţi care să se implice la YPF, pentru a arăta că naţionalizarea nu alungă investitorii.

Nu este clar încă dacă familia lui Slim a cumpărat acţiunile pe piaţa liberă sau dacă acestea au aparţinut anterior familiei Eskenazi, fostă parteneră a Repsol în YPF. Noul director general al YPF, Miguel Galuccio, a declarat că decizia lui Slim de a investi este un semn pentru piaţa internaţională că YPF este o companie solidă, cu un bun potenţial de creştere.

Familia Eskenazi a pierdut o participaţie de 25,46% după ce a intrat în încetare de plăţi pentru împrumuturile folosite la achiziţia acţiunilor. După ce statul a preluat 51% din YPF, Repsol a rămas cu 6,43%, însă şi-a majorat participaţia la 12%, după ce a prelua acţiuni depuse de Eskenazi ca garanţii pentru împrumuturi primite de la grupul spaniol. Mai multe bănci care au acordat finanţări familiei Eskenazi au preluat, de asemenea, acţiuni depuse ca garanţie. 

De asemenea, potrivit unui document transmis bursei din Statele Unite, compania telecom America Movil, deţinută de Slim, a convenit achiziţia a 21% din Telekom Austria de la investitorul Ronny Pecik. America Movil a cumpărat 5% din acţiuni şi va prelua încă 16% la o dat ulterioară, anul acesta, după obţinerea aprobărilor necesare. La preţul de închidere de joi, participaţia vizată de Slim se ridică la 748 milioane de euro.
Achiziţia face parte din strategia America Movil de intrare pe piaţa europeană, în condiţii avantajoase, după ce criza datoriilor suverane a ieftinit puternic activele din sectorul telecom.