Reabilitarea termică este una din principalele îmbunătățiri ale unei clădiri care poate duce la creșterea prețului solicitat pentru un apartament. Diferențele de pret variaza în funcție de suprafața apartamentului pus în vânzare și de zonă. Astfel, proprietarii cer de la câteva mii până la 10.000 euro în plus pentru un apartament într-un bloc reabilitat, în comparație cu unul într-o clădire nereabilitată termic, conform unei analize a portalului imobiliare.net.


Variantele de reabilitare a locuinței sunt diverse, de la programul național de creștere a performanței energetice a blocurilor construite în perioada 1950-1990, la programul ”Casa Verde” până la programe în care sunt implicate instituțiile bancare.

Prețuri de la 10% până la 25% mai mari pentru

Pentru o garsonieră aflată în Capitală, în zona Militari – Piața Veteranilor, într-un bloc în care nu s-au executat lucrări de reabilitare, prețul minim solicitat este de 30.000 euro. Pentru o unitate similară, aflată în aceeași zonă, dar reabilitată energetic, prețurile pornesc de la 33.000 euro, crescând exponențial, în funcție de alte dotări și îmbunătățiri suplimentare.

Zona în care se află amplasat apartamentul scos la vânzare pare să aibă și ea o influență în comparația ”blocuri reabilitate vs. blocuri nereabilitate”.

Astfel, dacă pentru un apartament de două camere în Drumul Taberei diferențele de preț sunt de aproximativ 15% (înregistrând prețuri de pornire de 40.000 euro pentru un apartament într-un bloc nereabilitat față de 46.000 euro pentru același tip de unitate dintr-o clădire reabilitată), în Dristor, diferența ajunge la 25%. Pentru un apartament de două camere din acest cartier, nereabilitat termic, Imobiliare.net notează un preț minim de 39.000 euro, la care se adaugă 10.000 euro în plus pentru o unitate cu optimizări energetice.

Situația se repetă și în cazul apartamentelor de trei camere. Statisticile înregistrează diferențe de aproximativ 18% între prețul minim solicitat pentru un apartament de trei camere din Drumul Taberei nereabilitat și cel pentru o unitate reabilitată, de la 42.000 euro, la 50.000 euro. Pentru zona Dristor, reabilitarea termică crește prețul cu 10.000 euro, de la 55.000 la 65.000 euro.

În condițiile în care prețul mediu/ unitate comunicat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului pentru lucrările de reabilitare se situază în jurul a 3.600 euro, cu variații în funcție de suprafața apartamentului, diferențele solicitate de proprietarii locuințelor reabilitate sunt mari, dar nu exorbitante. Achiziționând o unitate deja reabilitată, noul proprietar este scutit de stresul unor lucrări de îmbunătățire.

Variante pentru performanța energetica

Cel mai cunoscut proiect de reabilitare termică rămâne Programul național de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe construite în perioada 1950-1990. În cadrul acestei inițiative, costurile pentru lucrările de reabilitare termică sunt suportate 50% de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, 30% de administrațiile locale și 20% de asociațiile de proprietari. Sunt însă cazuri în care și obligațiile financiare ale asociațiilor de proprietari sunt suportate tot de primării, iar băncile oferă și ele produse speciale de creditare prin accesarea cărora asociațiile de proprietari să își acopere obligațiile financiare.

Lucrările de reabilitare a locuinței pot reduce facturile la energie termică și cu 40%.