Potrivit unui bilant calculat de compania Munich Re, cele 820 de catastrofe naturale inregistrate anul trecut au cauzat daune de 380 miliarde de dolari, mult mai mult decat in 2005, an considerat, pana acum, cel mai costisitor din acest punct de vedere.


Prima care a schitat tendinta a fost Swiss Re, care a facut o evaluare pe primele 11 luni ale anului trecut. Marele sau concurent, Munich Re a furnizat astazi prima sa estimare a costurilor catastrofelor naturale pentru intreg anul 2011.

Cele 820 de evenimente contorizate de primul asigurator mondial au provocat daune de 380 miliarde de dolari (292 miliarde euro), adica o valoare record. Pana acum, anul 2005, marcat de uraganele Katrina, Wilma si Rita, a fost considerat cel mai costisitor din istorie (220 miliarde de dolari).

A crescut inclusiv valoarea bunurile asigurate si reasigurate, la 105 miliarde de dolari, fata de 101 miliarde in 2005 si de 42 de miliarde in 2010.

Daca 90% din dezastrele naturale au avut cauze climatice, evenimentele geofizice au cantarit cel mai mult, subliniaza Munich Re. Un aspect surprinzator, constata expertii firmei, avand in vedere ca in ultimii 30 de ani, cutremurele de pamant si alte asemenea evenimente geofizice au cantarit numai 10% din pierderile asigurate.

In 2011 insa, seismele din Japonia si Noua Zeelanda au reprezentat, numai ele, doua treimi din pierderile economice totale. Chiar fara a tine cont de consecintele accidentului nuclear de la Fukushima, dezastrul din Japonia a devenit cea mai costisitoare catastrofa naturala din toate timpurile (220 miliarde de dolari, din care 40 de miliarde pierderi asigurate).

Cutremurul de la Christchurch a lasat in urma lui pagube economice de 16 miliarde de dolari (13 miliarde pentru asiguratori).

Inundatiile din Thailanda, tara care nu s-a mai confruntat niciodata cu dezastre de asemenea proportii, au costat deja 10 miliarde de dolari industria de asigurari, apele dezlantuite afectand mai multe uzine apartinand unor grupuri nipone.

In Statele Unite, sezonul tornadelor, „deosebit de violente” anul acesta, a lasat in urma o factura de 25 miliarde de dolari pentru asiguratori.

Bilantul uman a fost, la randul lui, deosebit de grav, cu 27.000 de morti.

Tabel al pierderilor totale

Seismul si tsunami din Japonia
– 220 miliarde de dolari

Inundatiile din Thailanda – 40 miliarde de dolari

Cutremurul din Noua Zeelanda – 16 miliarde de dolari

Furtunile si tornadele din SUA – 15 miliarde de dolari

Uraganul Irene din SUA – 15 miliarde de dolari