Cat de rau ne va fi anul viitor? Cand s-ar putea sa ne fie mai bine? Intrebari la care putem incerca sa gasim ras­punsuri, dar mai mult facem presupuneri.

Anul 2010 are „sanse mari” sa fie mai dificil decat 2009. Asta chiar daca am inceput sa vedem estimari ca economia va reveni pe un trend de crestere. Comisia Europeana a anuntat recent ca, in 2010, Produsul Intern Brut va inregistra o crestere de 0,5%. Numai ca minuscula revenire nu are nicio legatura cu banii din buzunarul fiecaruia. Cresterea de 0,5 procente poate fi tradusa astfel: situatia din tara se poate stabiliza, companiile si-ar putea face bugete mai realiste decat in 2009, oamenii de afaceri se pot gandi la recuperarea pierderilor suferite in acest an.

Dar cresterea de 0,5% nu inseamna oprirea procesului de disponibilizari din economie. Somajul va continua sa creasca si anul viitor. Chiar daca CE spune ca rata se va reduce de la 9% la 8,7%, somajul este subestimat in tara noastra. Asta pentru ca indicatorul nu surprinde persoanele care si-au dat demisia si nici persoanele care au beneficiat de ajutorul de somaj, dar nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca. Iar efectele somajului, fie si subevaluat, vor face ca anul 2010 sa fie mai greu decat 2009.

Ca sa ne dam seama cat de greu va fi, ne putem uita la situatia creditelor. Cum in Romania mai mult de patru milioane de persoane au accesat imprumuturi bancare, putem pleca de la presupunerea ca aproape fiecare dintre noi are un credit. Aproape fiecare dintre noi trebuie sa plateasca rate, altfel risca sa isi piarda si casa, pentru ca nu mai poate plati creditul prin care a cumparat o masina de spalat. Numai ca, dupa ce numarul celor care nu mai pot achita rate s-a majorat rapid pe parcursul acestui an, tendinta nu se va aplatiza decat la finele anului viitor.

Adica, pana la sfarsitul lui 2010, bancile se vor confrunta cu tot mai multi clienti care nu isi mai pot plati ratele.

Cand ne va fi mai bine? Primul raspuns care se contureaza ar fi anul 2011. Dar nu este sigur. Totul depinde de jocul politic. Chiar Comisia Europeana spune ca scenariul re­ve­nirii tendintei de crestere a Produsului Intern Brut din 2010 este amenintat de multe incertitudini - inghetarea salariilor din sistemul public, Legea pensiilor, Legea responsabilitatii fiscale, reducerea cheltuielilor bugetare pentru achizitia de bunuri si servicii.

Si Banca Nationala a Romaniei avertizeaza ca „pentru crearea unor perspective de relansare durabila a cresterii economice este necesara incadrarea cat mai rapida a celor­lalte componente ale mixului de politici macroeconomice pe coordonatele convenite in cadrul aranjamentului multila­teral de finantare externa incheiat cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare interna­tio­nale”. Adica, respectarea acordului cu FMI este cruciala. Altfel nu vom mai primi urmatoarele transe din imprumut, ceea ce inseamna, de fapt, costuri mai mari pentru noi toti (cum ar fi cresterea impozitarii). Pe de alta parte, prin incalcarea conditiilor impuse de FMI vom primi o bila neagra din partea investitorilor straini, ceea ce poate conduce la un curs de schimb mai mare, dar si la mai putine firme straine care sa faca angajari. Acum, singura certitudine tine de faptul ca, dupa ce situatia economica va incepe sa se stabilizeze, vor mai trece cel putin sase-opt luni pana revenirea Produsului Intern Brut va incepe sa se reflecte si in buzunarele populatiei. Dar cand va veni acel moment este numai o presupunere.