Cazinoul din Constanta va fi preluat in administrare de Ministerul Dezvol­tarii pentru a fi renovat. Decizia a fost luata ieri de consilierii locali constan­teni, hotararea acestora prevazand ca obiec­tivul turistic sa revina in adminis­trarea primariei daca in trei luni nu va fi data HG pentru trecerea la MDRT.

Proiectul de hotarare adoptat pre­ve­de ca darea in administrare a obiecti­vului se face pe perioada executarii lucrarilor de consolidare si restaurare, iar la finalizarea acestora Cazinoul va reveni in administrarea Consiliului Local Constanta. De asemenea, un alt articol din proiectul respectiv precizeaza ca MDRT se obliga sa protejeze si sa pastreze regimul de monument istoric al imobilului pe toata perioada de administrare. Totodata, primarul muni­cipiului Constanta este imputernicit ca, in numele Consiliului Local, sa faca toate demersurile necesare in vederea ducerii la indeplinire a acestei hotarari.

Inapoi in circuitul turistic


In urma hotararii consilierilor cons­tanteni, ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a declarat ca reabilitarea Cazinou­lui din Constanta va fi facuta fie cu fonduri din bugetul ministerului, fie cu fonduri europene pe care primaria le are la dispozitie. ,,Acesta va fi reabilitat fie din fonduri de la bugetul MDRT, prin intermediul Companiei Nationale de Investitii, fie din fonduri europene, pe care Primaria Constanta le are la dispozitie”, a spus ministrul. Aceasta a precizat ca dupa reabilitare cladirea va reveni la primarie, exprimandu-si speranta ca se va intoarce astfel in circuitul turistic si nu va fi data de primar unei companii private. ,,Le dam posibilitatea, daca doresc, sa reabiliteze prin fonduri europene. Dupa reabilitare, Cazinoul se va reintoarce la Primaria Constanta si avem speranta ca primarul nu il va da unei companii private sa faca ce o vrea cu el, ci se va intoarce in circuitul turistic”, a spus Udrea.

Restaurant, pe vremea comunistilor


La randul sau, Radu Mazare, pri­marul Constantei, a declarat ca, dupa ce cladirea va fi reabilitata si va reveni in administrarea Municipalitatii, intentio­neaza sa o concesioneze si sa fie folosita pentru jocuri de noroc.

,,Dupa ce-l repara ministerul si dupa ce ni-l da inapoi (Cazinoul - n.r.) facem licitatie pentru concesionarea lui pe 50 de ani, sa vina cineva si sa-l faca cazinou. Cazinou, jocuri de noroc, bar, asta e functiunea lui, doar nu o sa fac sala de opera”, a afirmat Mazare. Cazinoul, aflat pe faleza, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanta, repre­zinta una dintre cladirile emblema ale orasului.

Constructia acestuia a inceput in jurul anului 1904, fiind inaugurat in 1911. In acelasi an, primaria a autorizat organizarea jocurilor de noroc, iar Cazinoul a fost frecventat timp de mai multi ani de pasionatii acestora.

Dupa instaurarea regimului co­munist, Cazinoul nu a mai fost folosit pentru jocurile de noroc, care erau interzise, ci a fost transformat in restaurant. Timp de cateva decenii, acesta a fost unul dintre localurile de lux de pe litoral, frecventat de mai-marii vremii, dar si de turistii straini.