Decat sa il vada prabusit in mare, autoritatile locale de la Constanta sunt gata sa vanda emblema orasului unei firme din China. Primarul Radu Mazare a facut public faptul ca a purtat discutii cu reprezentantii diplomatiei chineze de la Constanta  in vederea gasirii unor investitori din Asia interesati sa cumpere Cazinoul de pe faleza orasului, cladire lasata in paragina de mai multi ani. Edilul spune ca demersul sau a avut ime­diat succes si trei companii din China si-au aratat deja disponibilitatea de a cumpara cazinoul din municipiul Constanta in vederea reabilitarii si introducerii sale in circuitul turistic. Po­trivit unor surse din cadrul admi­nis­tratiei publice locale, cele trei companii detin si alte cazinouri in destinatii turis­tice din intreaga lume.

Informatia a fost confirmata si de consulul Republicii Populare Chineze, Wang Tieshan, care a precizat insa ca este vorba de niste discutii aflate intr-un sta­diu incipient. Cazinoul a fost conce­sionat, in 2007, firmei Qeen Investments pentru 49 de ani, dar investitorul nu s-a achitat de obligatiile contractuale care vizau cheltuirea a 15 milioane de euro pen­tru a i se reda cladirii stralucirea de alta data. SC Queen Investments INC SRL este parte a grupului „Queen” din Israel, un operator international care de­ti­ne alte sapte cazinouri de lux in in­treaga lume (Rodos, Tanger etc.), inclusiv in Romania, unde administreaza Casa Vernescu din Bucuresti. Timpul a trecut si firma detinuta de omul de afaceri israelian de origine romana Fredy Robinson s-a retras din afacere pe usa din dos.

Reper istoric


Cazinoul din Constanta, considerat paradis al aristocratiei interbelice, are o va­loare istorica si arhitecturala de ne­pre­tuit, fiind considerat emblema litora­lu­lui romanesc. In aceste conditii, exista voci care afirma ca nu se pune problema ca aceasta cladire de patrimoniu sa fie ins­trainata. Cladirea, realizata dupa pla­nurile arhi­te­c­tului francez Da­niel Renard, este decorata cu elemente Art Nouveau si a fost inau­gu­ra­ta pe 15 august 1910. Primul con­cesionar a fost Alphonse Haitz, pro­prie­tarul restaurantului Cafe de Paris, din Bucuresti, iar apoi cladirea a intrat in administrarea baronului Edgar de Marcay, cel care s-a angajat sa cons­tru­iasca Hotelul Palace, cu scopul de a deser­vi clientii localului. In 1928 si 1934 edificiul a trecut prin doua procese ample de modernizare.  Dupa 1945, Ca­zinoul a devenit „un restaurant cu staif unde se aduna toata lumea buna a Romaniei”, iar in perioada 1985-1987 edificiul a intrat intr-un nou proces de modernizare, dar si-a pastrat elementele de decor originale.