Lumea finantelor este curentata de cazul Dominique Strauss Kahn (DSK). Turbulentele aparute in retelele financiare nu pot fi neglijate, chit ca nu afecteaza substanta materiala bancara inter­nationala. Din scandalul declansat de directorul FMI se pot trage mai multe concluzii, care ar merita studiate mai cu atentie si de bancherii si politicienii romani.

Intai de toate s-a vazut cat de importanta e imaginea intr-o in­stitutie de calibru. Chestiunea cu prezumtia de nevinovatie nu prea functioneaza cand se pun in discutie costurile generate de respectarea acestui drept fundamental. Procesele pot dura luni, ani, timp in care institutia lezata de persoana invinuita pierde bani, influenta, credibilitate. Concluzia: omul trebuie sacrificat, chiar daca se stie curat ca lacrima. Din acest punct de vedere, Strauss Kahn a impins la limita decizia demisiei. Unii il acuza ca cinci zile a fost cam mult. (Aici poate fi gasita si o explicatie pentru salariile uriase pe care le incaseaza managerii de top - acestia sunt expusi unui mecanism nemilos al justitiei economice in caz de derapaj).

Invataminte trebuie trase si din reactia institutionala a FMI. Managementul de criza a functionat ireprosabil. FMI nu a negat niciun moment dificultatea in care se afla din cauza sefului sau, a comunicat cu calm continuarea tuturor proiectelor in care este implicat Fondul si a dat asigurari ca nu ii afecteaza pe parteneri, iar in subteran a facut demersurile necesare ca invinuitul sa se decupleze cat mai rapid de institutie. N-au aparut nici isterii, nici dezvaluiri bomba din interior privind cine stie ce alte patanii ale lui DSK. Decenta si sange rece - acestea au fost cuvintele de ordine ale FMI in ultimele zile.

Nu in ultimul rand, avem a ne uita si invata ce inseamna o jus­titie oarba. Nu au contat pozitia si influenta lui Strauss Kahn in fata cuvantului unei cameriste, nu a contat milionul de dolari pus la bataie pentru cautiune, nu au contat asigurarile francezului ca se va supune justitiei si din libertate.

Verdictul a fost sec si nene­gociabil - la zdup. Totodata, si viteza de reactie a „organelor” a fost uluitoare pentru noi, romanii. De aceea si alimentam teoria com­plotului impotriva francezului. In fapt, politia americana n-a facut decat sa reactioneze in timp real la o plangere, oprindu-l pe DSK din zborul spre Paris. In Romania s-au dat sentinte de incarcerare, iar ordinele de interdictie a parasirii tarii au venit la cateva zile dupa aceea, impricinatii fiind deja plecati.

Si uite asa, dosarul DSK poate deveni un studiu de caz mai mult decat o telenovela hormonala.